Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3120/nita-se-gazda-ne-sekiraj/

Verzija za tampu / To ScreenviewNIŠTA SE GAZDA NE SEKIRAJ!


Srbobran je oduvek imao dobrih molera. Ovaj zanat, koji mnogi nazivaju i zidno slikarstvo, prenosio se sa kolena na jkoleno, tako da imamo nekoliko čuvenih familija koje su svoje ime izgradile na molerskom zanatu. A gde se radi tu mora biti i poneka dogodovština koja ostaje za sva vremena.


U drugoj polovini dvadesetog veka u Srbobranu je pored mnogih firmi i porodica koje su se bavile molerskim zanatom, bio i jedan čuveni moler koji je bio malo drugačiji. Obično je radio sam, mada umeo je da ima i asistenta koji je bio tu da pomogne kad su grubi radovi u pitanju, a obično su se o poslu dogovarali uz čašu rakije.

Od prevoznih sredstava imao je jedan bicikl, na kome je bio sav alat koji mu je bio potreban, uključujući i merdevine koje su bile obavezno preko ramena. Na posao je odlazio vozeći bicikl, a nije bilo retko da se kući vraćao gurajući bicikl sa merdevinama preko ramena, jer "popilo se malo".

Ovo je priča koja je ostala upamćena kao anegdota koja se prepričava u molerskom svetu. Na poziv jednog domaćina primio je naš junak da kreči kuću. Sve su se dogovorili, gazda je kupio farbe, majstor doneo alat i sve je bilo u redu, međutim gazda je napravio katastrofalnu grešku. Kada je majstor došao na posao pita on njega:

- Majstore, može jedna rakijica, domaća?

- Može, al' samo jedna, pa da se radi, reče majstor dok je pravio čuvenu molersku kapu od novina, koju je najčešće nosio dok je radio.

Sedoše njih dvojica i uz razgovor popije se čašica rakije.

- A, dobra rakija, reče majstor.

- Domaća, to je naša kajsija, pohvali se domaćin i naravno doda kako ne iznosi pred svakog tu rakiju. To su pekli samo za sebe.

Reče gazda da ide on sad svojim poslom, a majstor nek' kreči, al' napravi grešku:

- Ostaviću ja flašu, pa ti kad budeš pravio pauzu sipaj sebi...

Majstor počne da radi, al' rakija dobra, vuče ga sa merdevina, samo kllizi niz grlo i malo pomalo, udari ona dobro našeg majstora, al' radi majstor obećao da će taj dan završiti sobu.

Popodne, vrati se gazda, majstor sedi, pije rakiju, ostalo još malo u flaši, onako s' tri prsta.

- Majstore jel' gotovo, pita domaćin.

- Jeste gotovo, k' o što je i dogovoreno.

Uđe gazda u sobu, soba okrečena po dogovoru, al' štrafta krivuda, ne liči ninašta, što bi rekli k'o da su se deca igrala.

- Majstore, pa šta je ovo? Kakva je ovo štrafta, pa ovo sve krivuda po zidu?

- Ništa se gazda ne sekiraj, još je vlažno, kad se osuši zategnuće se ona, biće k'o praćka, promrmlja majstor vidno "nabaren" od rakije.

S.Š.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign