Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

NE PONOVILO SE!


Ako bismo postavili pitanje – šta je to obeležilo godinu koja je ostala iza nas, bilo bi to najgluplje moguće pitanje. Svi smo svesni da je to virus koji je život okrenuo naglavačke, gotovo širom sveta. Virus koji je doneo sa sobom nove navike u ponašanju, promenio nam živote i postavio nova pravila.


Bila je to godina koju ćemo pamtiti po tome da smo svakodnevno živeli pod teretom pretnje, a da zapravo našim životima vlada nevidljivi neprijatelj.

Ispraćajući 2019. godinu napisali smo jednu od najvećih zabluda. Na Trgu slobode dočekali smo 2020. otvorenog srca očekujući od nje da bude bolja od predhodne. Napisali smo tom prilikom, 01. Januara 2020.godine: „Ukoliko se po jutru dan poznaje, očekuje nas jedan lep i veseo period.”

Kakva zabluda!

Godina koju smo dočekali uz kuvano vino, pesmu, vatromet I sa osmesima na licima donela je bolest za koju nema leka, svakodnevno prebrojavanje obolelih, umrlih, neizvesnost I strah.

Hvala Bogu prošla je, ali virus je I dalje tu, među nama. U međuvremenu naučnici širom sveta su radili na proizvodnji vakcine I uspeli su. Vakcina je u Srbiju stigla par dana pre Nove godine.

Videćemo šta nas sve čeka u narednoj godini, ali već sada možemo reći da je 2021. godina nade. Svi se nadamo da ćemo se vratiti životu kakav je bio pre pandemije I da je ovo početak kraja jednog od najneizvesnijih perioda u istoriji čovečanstva.

Gledajući unazad, verujem da je većina potpuno zaboravila da je u februaru prošle godine prvi put stavljen ključ u bravu u škole I dečije vrtiće. Razlog je iz ove perspective krajnje trivijalan. U zvaničnom saopštenju pisalo je “zbog široke rasprostranjenosti aktivnosti virusa gripa”.

U istom period objavili smo vest koja nam je delovala nestvarno – “Trojica naoružanih pljačkaša ukrali su 50 paketa toaletnog papira u vrednosti od nekoliko stotina dolara u Hongkongu, gde zbog koronavirusa vlada nestašica upravo robe koju su ukrali!”

Ni na kraj pameti nije nam bilo da će uskoro ceo svet biti opsednut kupovinom toilet papira I da će postati jedan od najtraženijih artikala. Sam Bog zašto, ali tako je bilo. Nekako smo povezali pandemiju I strah da ćemo ostati bez toilet papira pa smo ga kupovali u ogromnim količinama. Najčešće u miru, tiho I praveći se kako je to najnormalnija stvar na svetu. Valjda nas bilo sramota.

U februaru je u Turiji održana 36. Kobasicijada. Džinovsku kobasicu dugu 2026 metara presekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. Bio je lep, sunčan dan, u Turiju se sjatilo na desetine hiljada ljudi, a Nedimović je uporedio Turince sa Sergejom Bupkom, čuvenim attletičarom koji je morao sam da obara sopstvene rekorde, jer nije bilo nikog da ga prati. Šta će biti sa Kobasicijadom ove godine videćemo.

Početkom marta raspisani su opšti izbori u Srbiji, lovci su obeležili veliki jubilej 110 godina postojanja lovačkog udruženja u Srbobranu, za 8. marta naprednjaci su delili karanfile damama. Samo dva dana kasnije objavljeni su telefoni na koje se treba javiti ukoliko sumnjate da ste zaraženi infekcijom Covid 19. Nakon dva dana zabranjeno je prisustvo publike na sportskim događajima.

Vanredno stanje u Srbiji proglašeno je 15.marta. Tako je počelo. Ušli smo u period gde je sve bilo podređeno borbi protiv pandemije. Starijima od 65 godina upućena je poruka da ne izlaze iz svojih domova, a volonteri  su počeli da obilaze staračka domaćinstva I da ih snabdevaju namernicama. Angažovano je preko 120 volontera u našoj opštini. Srbija tapše iz večeri u veče i na taj način odaje priznanje "belim mantilima" koji nesebično pomažu i bore se za svaki ljudski život do dana današnjeg.

Solidarnost je na svakom koraku i svi smo postali svesni da imamo ozbiljan problem sa kojim nećemo tako lako izaći na kraj.

Kuriozitet je da smo virus dobili iz Kine. Međutim ne sme se zaboraviti da su I prve zaštitne maske, koje su u međuvremenu postale normalna stvar prilikom svakog izlaska iz kuće, stigle baš iz Kine. Naš sugrađanin Aleksa Madžgalj koji živi u Kini poslao je odande humanitarnu pomoć. Stiglo je 20.000 zaštitnih maski.

U aprilu smo zvanično dobili I prve građane koji su u Srbobranu bili zaraženi korona virusom, a sve više smo bili pod ključem. Ograničenje kretanja postal je naša realnost.

Na Đurđevdan Vlada Srbije ukida vanredno stanje, a u našoj opštini evidentirano je 17 obolelih od korone. Učinilo nam se da će se život vratiti u normalu. Još jednom pokazalo se da su optimisti, ipak samo neobavešteni pesimisti.

U junu Srbobran je pogodilo nevreme. Led je zatrpao Turiju, a u Srbobranu je palo za sat vremena između 40 I 80 litara kiše po kradratnom metro.  Voda je prodrla u pojedine domove, nestalo je struje, a polomljena su I neka višeletna stabla.

Maturanti gimnazije u svečanim odorama prošetali su ulicama Srbobrana, a  na izborima 21.juna pobedu ubedljivo je odnela Srpska napredna stranka.

Među najbolje u svetu svoje ime je upisao Zoran Arđeljan. Fifa futsal komisija je donela odluku da u konkurenciji do 19 godina, svoje mesto među najboljima zaslužio je i naš Zoran Arđeljan.

U julu su otkazana sva javna okupljanja, maske su postale obavezne u zatvorenom prostoru, Dom zdravlja beleži porast obolelih od korone, Dom kulture započeo je sa on line izložbama, a Katai se iz Amerike, na radost navijača, vratio u Zvezdu.

U julu smo ostali bez Vase Tanasića, muzičara koji je mnogima svojom muzikom I vedrim duhom ulepšao najvažnije I najradosnije trenutke u životu. Postalo je jasno da je korona bolest sa kojom nema šale.

U avgustu smo upoznali Boru Mikovića i njegove humanitarce iz ulice 9. Jugovića. Počela je borba za život male Lane Jovanović, a oni su nesebično uložili svoje vreme I energiju da mobilišu Srbobrance I da sakupimo što više novca kako bi ova mala devojčica otišla na lečenje. I otišla je. Pobedili smo u toj bitki.

Srbobran je dobio novog predsednika opštine. "Pobedila je mladost", napisali smo tada. Na čelo opštine došao je mladi, ambiciozni Radivoj Debeljački. Četiri meseca se bori u vanrednim okolnostima da naša opština ne poklekne pred pandemijom I da se život odvija što normalnije. Četiri meseca kao četiri godine, rekao bi neko.

Oktobarsku nagradu dobila je dr Hargita Horvat Futo za ostvarenje u oblasti kulturnog stvaralaštva, angažovanje na širenju i razvoju kulture i razvijanju amaterskih kulturno umetničkih društava, kao i stvaranje uslova za korišćenje kulturnih dobara.

U Srbobranu su se pojavili kukasti krstovi na nekadašnjem hotelu koji su odmah prefarbani I poslata je jasna poruka da u Srbobranu nema mesta fašizmu.

U oktobru Srbobran je postao vest u svim medijima. Bačena je eksplozivna naprava na stanicu policije, a počinilac je brzom intervencijom policije uhapšen.

Epidemiološka situacija je sve gora, sve je veći broj zaraženih korona virusom. Kao da to nije dovoljno, Krivaja zahvaljujući zagađivačima postaje mrtva reka, od životinjskog sveta, samo još labudovi nekako opstaju na njenim obalama.

U novembru je najavljena izgradnja moderne saobraćajnice koja će popreko presecati Vojvodinu od Sombora do Kikinde, a Srbobran je njenom putu. Svi isčekujemo početak radova I nesumnjivo da će ovaj put doprineti razvoju naše opštine.

U novembru su učenici viših razreda osnovnih I srednjih škola, školske klupe zamenili on line nastavom, od korone je umro Patrijarh Irinej, a Srbobran je dobio mural, portret ovog crkvenog poglavara.

Srbobran se vratio I ponovo je deo dečije manifestacije “Srbija u ritmu Evrope”, nagradu “Lenkin prsten” dobio je Miroslav Micić, a na kraju godine Opština je usvojila budžet za 2021. godinu.

I to bi bilo to. Za kraj godine Radivoj Debeljački okupio je novinare I dao kratak intervju. Izvode iz tog intervjua objavićemo kao nastavak ovog teksta u kome smo sumirali sve ono što je zaslužilo da se nađe u kalendaru za prošlu godinu.

Srbobran.net je prošle godine zabeležio 800.134 autentičnih poseta i otvoreno je na milione stranica na našem portalu. Hvala Vam na poverenju.

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2021.01.02

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen