Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

PLANOVI ZA NAREDNU GODINU SU REALNI


Prošlo je više od 100 dana od kako je nova opštinska vlast formirana. Za sada izgleda da znaju šta rade. Mlad, ozbiljan čovek došao je na čelo naše opštine u trenutku kada je ceo svet bio okupiran problemima koje je donela pandemija virusom covid 19. Nezahvalan zadatak i za iskusnije političare od njega, ipak Radivoj Debeljački uspeo je da za četiri meseca ostavi utisak dobrog i odgovornog domaćina.


Kako sam kaže da bi se lakše snašao na mestu predsednika i nosio se sa problemima koji su svakodnevno prisutni u rukovođenju jednom lokalnom samoupravom, mnogo mu je pomoglo to što je u predhodnom mandatu bio deo lokalne vlasti i kao član opštinskog veća imao šansu da učestvuje u radu i često bude uz svog predhodnika, imenjaka Paroškog koji mu je, kako sam kaže nesebično pomogao kada je preuzeo dužnost. Naravno u razgovoru sa novinarima koji je organizovan 31. decembra nije zaboravio da spomene i svoje prve saradnike koji su mu desna ruka i pružaju punu podršku, kao i da se zahvali svim zaposlenim u opštini na dobroj i konstruktivnoj saradnji.

- Morali smo, pre svega, razmišljati o bezbednosti naših građana, posebno onih najstarijih koji su podneli najveći teret ove epidemiološke situacije, ali se nadam da ćemo u budućnosti, uz nastavak svih ovih aktivnosti, moći da se vratimo i drugim projektima i realizaciji razvojnih planova, koje smo započeli još u prethodnom mandatu. Cilj je što više investirati u Srbobran, Turiju i Nadalj, kako bi se uslovi života stalno unapređivali, rekao je Debeljački u svom obraćanju novinarima i skrenuo je pažnju na neke važne projekte koji značajno oblikuju život u našoj sredini, pre svega pomenuvši projekte u vodosnabdevanju:

- Nakon završetka poslova u Nadalju, koji ima nov vodovodni sistem i fabriku vode, cilj je fabriku vode izgraditi i u Turiji. Do sada smo uspeli da postavimo novi povezni cevovod od izvorišta do mesta gde će se ona graditi. Kroz naftnu rentu koju ostvarujemo, budžetirali smo sredstva za realizaciju tog projekta. Očekujemo podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu sa kojim imamo dobru saradnju, kao i sa ostalim državnim organima. U istom pravcu razmišljamo i kad je u pitanju Srbobran, povukli smo prve neophodne korake da bi došli do mogućnosti da rekonstruišemo vodovodnu mrežu i gradimo fabriku vode u gradu. Ovo je jedan od najvećih poduhvata kojim ćemo se baviti u ovom mandatu i tražićemo dodatne izvore finansiranja, a namera nam je da konkurišemo za podršku kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Za 2021. godinu u budžetu je planirana i pozicija za bušenje i opremanje novih bunara na izvorištima, jer želimo da imamo nesmetano i kvalitetno vodosnabdevanje. Mislim da smo na ovom polju u punom zamahu i ne sumnjam da ćemo ovaj deo infrastrukture dodatno unaprediti.

Godina koja je pred nama na izvestan način treba da bude početak realizacije jednog velikog i značajnog projekta a to je spajanje Krivaje i Velikog Bačkog kanala. Evo šta je tim povodom rekao Debeljački:

- Eksproprijacija zemljišta je pri kraju.Spajanje bi nam donelo trajno rešenje za nedostatak vode u Krivaji, a jednako nam je važno da ostvarujemo mogućnost da navodnjavamo nove poljoprivredne površine. Partner na ovom projektu nam je JVP ‘Vode Vojvodine’, koje će nam pružati stručni i svaku drugu podršku.

Problem zaštite životne sredine Debeljački je stavio u fokus vodećih prioriteta:

- Dodatnu energiju uložićemo u zaštitu životne sredine. Sa partnerima iz javnog i civilnog sektora nastavićemo sa akcijama pošumljavanja i uređenja zelenih površina. Nećemo odustati od borbe sa svim potencijalnim zagađivačima vodotokova i celokupne životne sredine.

Život ipak čine male stvari, okruženje u kome živimo. Debeljački je predsednik opštine koji na posao ide najčešće pešice i sigurno zna koliko je to važno:

- Uslovno rečeno manji projekti, ali veoma važni za građane, su uređenje trotoara, javnih površina, urbanog mobilijara, parking prostora i drugih površina. Ništa manje nije važno uređenje atarskih puteva. Svi takozvani mali projekti imaju svoje mesto u konkretnim planovima za 2021. godinu.

U predizbornoj kampanji prošle godine najavljene su rekonstrukcije Zadružnog doma i Trga slobode. Da li u ovakvim okolnostima kada imamo pandemiju ima prostora za ove projekte pitali smo Debeljačkog:

- Ne odustajemo od toga. Ti projekti biće usmereni na finansiranje sa viših nivoa vlasti. Kao prioritet ostaje i intenzivnije rešavanja problema otpadnih voda, njenog tretmana i kanalizacione mreže. Radi se o velikim projektima. Tragaćemo za partnerskom podrškom, pre svega mislim u Upravi za kapitalna ulaganja ili nekom od pokrajinskih i republičkih sekretarijata i ministarstava.

Šta je to što je ipak unelo optimizam u godini koja je ostala iza nas i čemu da se nadamo u 2021.godini?

- Privredna klima u opštini Srbobran menja se na bolje, i to je nesumnjivo. Dobra vest je da ćemo u 2021. godini imati nove investicije i otvaranje novih radnih mesta. Nekadašnji staklenik, kupila je japanska kompanija ’Aquaseed’, razvija se i projekat kompanije ’Alutech’ koja je već počela da proizvodi i zapošljava naše sugrađane, na osnovu poslednjih informacija oni već zapošljavaju dvadesetak radnika, pa se nadam da će se njihovim primerom voditi i drugi poslovni ljudi. Za nama ostaje teška godina za poslovanje, zbog pandemije, ali moj je utisak da se u Srbobranu intenzivirala domaća mala privreda. Imamo veći nivo zaposlenosti, u čemu nam je pomogla i Vlada Srbije podrškom otvaranju novih fabrika u Novom Sadu i drugim okolnim gradovima, zatim sve je manje slobodnih poslovnih prostora u centru našeg grada, sve više oglasa u potrazi za radnicima, i to su dobre naznake da se ide u pravom smeru. I mi smo kao lokalna samouprava pronašli snage da finansijski pomognemo nove preduzetnike, pružali smo podršku i poljoprivrednicima kroz beskamatne kredite, i takva podrška neće izostati ni naredne godine. Postoji interesovanje i za nove investicije i nadam se da će privredna nastaviti da se razvija.

Ono što je naša realnost je i veliki broj staračkih domaćinstava i neophodnost socijalne podrške priličnom broju naših sugrađana.

- Izgradili smo sistem socijalne zaštite koji daje rezultate i ozbiljna sredstva u budžetu izdvajamo za tu namenu. Nivo podrške neće se smanjivati, ni prema Centru za socijalni rad, ni prema Udruženju ‘Biser’, koje je, pošto je zvanično akreditovano za ono čime se bavi, slobodno mogu reći postalo deo našeg institucionalnog sistema.

Ispostavilo se da je u prošloj godini Dom zdravlja poneo ogroman teret i potvrdilo se da je jedna od najvažnijih ustanova u našoj sredini. Poslednjih godina opština je u opremanje ove zdravstvene ustanove ulagala kontinuirano kako bi se očuvalo zdravlje naših građana i pružila adekvatna usluga svima kojima je to potrebno. Da li će se ova praksa nastaviti i koliko se situacija menja činjenicom da su osnivačka prava sa opštine prešla na pokrajinu?

- Opština Srbobran nastaviće sa podrškom našem Domu zdravlja ‘Dr Đorđe Bastić’. Nivo usluga u ovoj ustanovi mora ostati isti, jer želimo da našim građanima omogućimo dobre uslove za lečenje u svom gradu i da ne moraju da za svaki ozbiljniji pregled ili analizu odlaze u regionalne centre. Naš Dom zdravlja je bio među najboljim u Srbiji i ta ocena mora se očuvati.

U vezi sa podrškom obrazovnim ustanovama Debeljački je rekao:

- Moramo nastaviti sa stvaranjem boljih uslova za školovanje, posebno u srednjoj školi, jer je cilj sačuvati ovu ustanovu i unaprediti njenu ponudu. Moramo imati dobru ponudu za naše osnovce, kako ne bi odlazili. Stipendije za studente biće nastavljene i u 2021. godini.

Celovitosti planova opštine dat je u osvrtu na sport i kulturu:

- Prioritet u pružanju podrške sportu biće rad sa decom i mlađim kategorijama. Takođe, podrška će biti obezbeđena za one projekte koji su se već potvrdili kao uspešni, kao što su razni turniri i manifestacije. U dobrom smeru idemo i kada se govori o kulturi. Uspeli smo da očuvamo sve programe, uskladimo ih sa važećim merama. Dobili smo podršku Matice srpske i Sporazum o saradnji koji smo sklopili sa ovom institucijom je jedan od značajnijih projekata koji su obeležili prošlu godinu. Ovom saradnjom dobijamo mnogo i nemerljiv kvalitet. Dobijamo šansu da na umetnički i naučni način, temeljno i precizno, celokupnoj javnosti pružimo priču o svemu onom što je u Srbobranu, Vojvodini i Srbiji predstavljala i značila porodica Dunđerski.

Budžet opštine za narednu godinu je umanjen za preko 200 miliona dinara. Ozbiljan je to udarac, ali i izazov sa kojim će morati u koštac da se uhvati tim koji predvodi Debeljački. Koliko će biti uspešni pokazaće vreme, ali želja i energija postoje da se u narednoj godini opština Srbobran izbori sa problemima i nastavi da se razvija. Planovi koje su postavili pred sebe Debeljački je ocenio kao realne.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2021.01.02   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen