Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3160/odran-centralni-pomen-rtvama-racije-1942-godine/

Verzija za tampu / To ScreenviewODRŽAN CENTRALNI POMEN ŽRTVAMA RACIJE 1942.GODINE


U Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg, održan je parastos nevinim žrtvama racije u Bačkoj, koji je služio episkop bački Irinej. Pomenu žrtvama prisustvovali su predsednici Vlade Vojhvodine, Igor Mirović i Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor.


Na crkvenom pravoslavnom hramu u Srbobranu je postavljena spomen ploča u znak sećanja na sve žrtve koje su stradale u toku racije koju su sproveli mađarski fašisti i okupatori u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Šajkaškoj oblasti, Novom Sadu i Bečeju. Ispod ploče vence su položili predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, predsednik Vlade Vojvodine, Igor Mirović i predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor.

Nakon održanog parastosa ispred crkve su govorili Debeljački i Mirović koji su između opstalog kazali:

- Sećamo se danas i odajemo pijetet nevinim žrtvama Racije među kojima je bilo i dece, žena i staraca, a razlog zbog kojeg su ubijani je bila pripadnost drugoj veri i naciji. Po broju žrtava, Racija u Srbobranu imala je manju razmeru nego što je to bilo u Novom Sadu, šajkaškim naseljima i u Bečeju, ali je bila jednako surova i beskrupulozna. Mi danas sa ponosom ističemo bogatstvo kulturnih identiteta na ovim prostorima, a ovaj događaj treba da bude opomena da se više nikada ne ponovi, poručio je predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački.

Odajući počast žrtvama, Igor Mirović je naglasio da je obeležavanje godišnice Racije podsetnik i upozorenje da ovakav zločin nikada ne sme da se ponovi:

- Racija koja je u južnoj Bačkoj počela na današnji dan 1942. godine odnela je gotovo 4.000 nevinih života. Bila je to zastrašujuća erupcija zla koje je Drugi svetski rat sam po sebi značio. Mi smo danas ovde da na taj zločin još jednom zajedno podsetimo i još jednom zajedno osudimo, i da se poklonimo nevinim žrtvama. Obeležavanje ovakvih godišnjica nije samo izraz poštovanja na stradalnike, ono je istovremeno upozorenje i poruka da se ti zločini nikada ne zaborave da se više nikada ne bi ponovili. Neka je večna slava svim žrtvama Racije u južnoj Bačkoj, neka je večni mir svim napaćenim dušama.

Radio televizija Vojvodine ovim povodom upriličila je direktan prekos događaja u Srbobranu, a snimak možete pogledati OVDE.

S.N.

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign