Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / DruÅ¡tvo

ČITANJE JE FITNES ZA MOZAK!


Da li je knjiga prevaziđen format, ili doživljava novu mladost, da li internet i mobilni telefoni ugrožavaju status knjige, ili doprinose popularizaciji, ko čita, šta se čita i zašto je knjiga važna, u tekstu koji sledi...


Oktobar je mesec knjige.O čitanju i knjigama postoje mnogobrojne mudre misli i izreke, od one koja govori da „Knjiga nije hrana, ali je poslastica“ (Ujević), do Ajnštajnove „Ne moramo znati sve na svetu, dovoljno je da znamo gde se nalazi biblioteka“.

Čitamo svakoga dana, od sasvim kratkih SMS i FB poruka, novinskih članaka, pa do tekstova na Internetu. Koliko je zaista važno čitati knjige u štampanom izdanju i da li je to već pomalo zaboravljena veština?

Čitanje nam donosi višestruku korist. U prvom redu tu je zabava i zadovoljenje interesovanja. Ponuda žanrova je toliko bogata da će zadovoljiti interesovanja i najprobirljivijeg čitača.Čitanje je hobi koji malo košta jer je članarina u bibliotekama po pravilu simbolična. Potom, umanjuje stres. Ništa nas tako dobro ne može odvući od realnosti kao dobar roman i priča koja drži pažnju.Vreme izdvojeno za čitanje je najbolji način za kratak beg od realnosti, gustog rasporeda i svakodnevnih briga.Knjigama obogaćujemo rečnik i usavršavamo komunikacijske veštine. Svakodnevno čujemo da se rečnik dece i mladih drastično smanjuje i siromaši zbog kratke forme izražavanja koju koriste na mobilnim telefonima i društvenim mrežama.Bogat rečnik, jasno i precizno izražavanje su najbolji put za napredak u poslovnom svetu.

Čitanje je fitnes za mozak. Kao što se u poslednje vreme prevelika pažnja posvećuje tkz. „kultu tela i mladosti“, tako je potrebno da jednaku pažnju posvetimo vežbanju našeg nervnog sistema, ugrađujući u njega nove sadržaje, znanja i informacije.Knjige su vitamin za mozak, posebno za pamćenje, analiziranje i razvoj kritičkog mišljenja.Preveniraju mnoge neurološke bolesti, u prvom redu senilnu demenciju, potom Alchajmerovo oboljenje itd.

U svetu postoji jedna zanimljiva društvena pojava koja se zove „ book crossing“ koja podrazumeva običaj ostavljanja pročitanih knjiga na javnim mestima, u kafićima, parkovima, na stanicama javnog prevoza. Ideja je da već pročitana knjiga ne tavori negde zaboravljena na prašnjavoj polici, nego da pisana reč i dalje nastavi da kruži. Jedna zanimljiva i jeftina ideja, šta mislite, da li bi zaživela i kod nas?

Ipak, dobra vest je da se i dalje redovno čita i da je ovo hobi i strast koji još uvek ima veliki broj poklonika. Iz Narodne biblioteke Srbobran dobili smo podatak o najčitanijim knjigama u ovoj godini. Evo njihove „ top liste“:

Po evidenciji bibliotečkih radnika Narodne biblioteke Srbobran,
najčitaniji naslovi tokom 2016. godine su:

1. Jelena Bačić-Alimpić - trilogija "Kazna za greh"
2. Sima Ćosin - "Slepački sokak"
3. Vlada Arsić - "Brodolom"

4. Branko Čanković - "Čuvari tajne Obrenovića"
5. Laslo Vegel - "Neoplanta ili obećana zemlja"
6. Ju Nesbe - "Sneško"
7. Alin Ohanesjan - "Orhanovo nasleđe"
8. Toma Fila - "Završna reč"
9. Džefri Arčer - "Saga o Kliftonovima"
10. Kejt Loren - trilogija "Pad", "Potraga", "Stradanje"

Narodna biblioteka Srbobran će tokom oktobra - meseca knjige, kao i svake godine, imati posebne aktivnosti, a Gimnazija i ekonomska škola "Svetozar Miletić" će prema već ustaljenoj tradiciji voditi svoje đake i profesore na Sajam knjiga u Beograd, a potom i na pozorišnu predstavu.

I na kraju, ako mislite da je Internet najveći konkurent čitanju knjiga, ipak niste u pravu. U prilogu tome govori i činjenica da je sajt www.amazon.com koji se proslavio po prodaji knjiga i diskova širom sveta jedan od najposećenijih sajtova, sa milionskim brojem klikova svakoga dana.

J.M. 

Postavio: Administrator dana 2016.10.01   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 68
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen