Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

POGLEDAJTE U NEBO I POŽELITE NEŠTO


Predanje kaže da se večeras otvaraju nebesa i da će svaka želja biti ispunjena. Sve što je potrebno je da u ponoć pogledate u nebo i jasno poželite nešto, a želja će vam se ostvariti.


Krstovdan je prvi dan posta posle božićnih praznika, a odmah za njim, 19. januara po novom kalendaru je Bogojavljanje. Dan posle, 20. januara, slavi se i Sveti Jovan Krstitelj koji je Isusa krstio na reci Jordanu.

Bogojavljanje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, proslavlja se , 19. januara, a pravoslavni vernici pozdravljaju se rečima „Bog se javi! Vaistinu se javi!“

Krst, voda, ogledalce, testo – tradicija našeg naroda je za Bogojavljanje je prebogata.

Po predanju, Jovan Krstitelj, čija se dan slavi sutradan, krstio je Isusa Hrista u Jordanu, kada se nebo otvorilo. Sveti Duh u vidu belog goluba spustio se nad Hristovu glavu, a iz nebesa se čuo glas: „Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji. Njega slušajte!“.

Srbi brojne običaje vezuju za dan na koji se Bog javio. U noći između Krstovdana i Bogojavljenja neudate devojke stave ogledalce ispod jastuka, jer veruju da će sanjati mladića za koga će se udati.

U nekim krajevima mlade devojke rano ujutru na Bogojavljenje odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice i izgovore ove reči: „Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive“. Zatim zahvataju vodu i nose je kući. Ponegde ukućani popiju malo te vode preko sekire, kako se ne bi međusobno svađali.

Starije žene na Bogojavljenje predskazuju kakva će godina biti, pa tako mraz i sneg poručuju da nas čeka bogat rod, a vedro vreme nevolje sa sušom.

Na Bogojavljanje pravoslavni hrišćani obavezno idu u crkvu, kako bi uzeli Bogojavljensku vodicu, koju mogu da piju tokom cele godine.

  

Postavio: Administrator dana 2021.01.18

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Srbobran.net
Instagram
Royal
Termoglas
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen