Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3174/pogledajte-u-nebo-i-poelite-neto/

Verzija za tampu / To ScreenviewPOGLEDAJTE U NEBO I POŽELITE NEŠTO


Predanje kaže da se večeras otvaraju nebesa i da će svaka želja biti ispunjena. Sve što je potrebno je da u ponoć pogledate u nebo i jasno poželite nešto, a želja će vam se ostvariti.


Krstovdan je prvi dan posta posle božićnih praznika, a odmah za njim, 19. januara po novom kalendaru je Bogojavljanje. Dan posle, 20. januara, slavi se i Sveti Jovan Krstitelj koji je Isusa krstio na reci Jordanu.

Bogojavljanje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, proslavlja se , 19. januara, a pravoslavni vernici pozdravljaju se rečima „Bog se javi! Vaistinu se javi!“

Krst, voda, ogledalce, testo – tradicija našeg naroda je za Bogojavljanje je prebogata.

Po predanju, Jovan Krstitelj, čija se dan slavi sutradan, krstio je Isusa Hrista u Jordanu, kada se nebo otvorilo. Sveti Duh u vidu belog goluba spustio se nad Hristovu glavu, a iz nebesa se čuo glas: „Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji. Njega slušajte!“.

Srbi brojne običaje vezuju za dan na koji se Bog javio. U noći između Krstovdana i Bogojavljenja neudate devojke stave ogledalce ispod jastuka, jer veruju da će sanjati mladića za koga će se udati.

U nekim krajevima mlade devojke rano ujutru na Bogojavljenje odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice i izgovore ove reči: „Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive“. Zatim zahvataju vodu i nose je kući. Ponegde ukućani popiju malo te vode preko sekire, kako se ne bi međusobno svađali.

Starije žene na Bogojavljenje predskazuju kakva će godina biti, pa tako mraz i sneg poručuju da nas čeka bogat rod, a vedro vreme nevolje sa sušom.

Na Bogojavljanje pravoslavni hrišćani obavezno idu u crkvu, kako bi uzeli Bogojavljensku vodicu, koju mogu da piju tokom cele godine.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign