Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/32/-slovenci-daju-novac-za-preista/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewSLOVENCI DAJU NOVAC ZA PRE─îISTA─î!


Vlada republike Slovenije odobrila pola miliona evra - donaciju za izgradnju pre─Źista─Źa za otpadne vode.


Ju─Źe u Ljubljani Zoran Mladenovi─ç predsednik opštine Srbobran primio je rešenje Vlade republike Slovenije da je naš projekat sa kojim smo konkurisali za nepovratna sredstva prihva─çen i da su oni spremni da nam daju pola miliona evra i dodatnih oko 200.000 evra za kamate i ostale troškove kredita koji bi smo dobili od Slovena─Źke SID banke. Na taj na─Źin zatvara se finansijska konstrukcija i izgradnja pre─Źista─Źa za otpadne vode mogla bi da po─Źne. Ukoliko budemo pokazali ozbiljnost, zahvaljuju─çi ovom projektu, Srbobran ulazi u proces rešavanja jednog od najve─çih problema koji gra─Ĺanii imaju, a to su septi─Źke jame, koje na ovaj na─Źin postaju deo prošlosti.

U skladu sa vremenom u kome ┼żivimo, ono o ─Źemu generacijama maštaju gra─Ĺani Srbobrana postaje stvarnost i ovim projektom stvara se uslov za intenziviranje izgradnje kanalizacione mre┼że i trajno rešavanje problema fekalnih voda na ekološko prihvatljiv na─Źin.

Rešenje o prihvatanju projekta sa kojim smo prošle godine konkurisali kod Vlade Slovenije predsedniku Zoranu Mladenovi─çu ju─Źe je u Centru za me─Ĺunarodnu saradnju i razvoj iz Slovenije uru─Źio Gašpar Je┼ż, direktor ovog Centra, koji je ovlaš─çena intitucija za izvo─Ĺenje me─Ĺunarodno razvojnog u─Źeš─ça Slovenije. Ove godine, pored projekta iz naše opštine, prihva─çen je samo projekat opštine ─îajetina, dok su mnoge duge opštine odbijene. Me─Ĺu njima npr i opština In─Ĺija. 

- Mi smo vaš projekat prepoznali kao jako dobar za saradnju sa Slovenijom. Naš prioritet na podru─Źju razvojno donacijske saradnje je da podr┼żimo pre svega projekte koji se ti─Źu o─Źuvanja ┼żivotne sredine. U predsedniku Mladenovi─çu i opštini Srbobran prepoznali smo ozbiljnog partnera, koji ┼żele nešto da u─Źine na tom planu, za svoje gra─Ĺane, odnosno da poboljšaju standard ┼żivota u svojoj sredini. Zato smo zajedno ušli u tu proceduru. Sada smo zvani─Źno predali informaciju predsedniku opštine Srbobran da su od strane republike Slovenije odobrena sredstva donacije u ukupnom iznosu pola miliona evra i dodatna subvenciona sredstva za kamate kredita kako bi se mogao realizovati projekat, kazao je za Srbobran.net Gašpar Je┼ż i dodao da nas sada o─Źekuje jedna trka sa vremenom. Zašto Gašpar Je┼ż ka┼że da je sad po─Źela trka sa vremenom, poslušajte u tonskom zapisu njegove izjave za naš portal:

Vidno zadovoljan bio je nakon što je uzeo u ruke rešenje o donaciji Zoran Mladenovi─ç, predsednik opštine Srbobran, ali je tako─Ĺe i pokazao ozbiljnost, svestan zna─Źaja dokumenta koji je dobio i koliko ovaj projekat zna─Źi za gra─Ĺane naše opštine, ali i generacije koje tek dolaze. U izjavi za Srbobran.net slo┼żio se sa svojim doma─çinom da je u narednom periodu vreme jedan od klju─Źnih faktora za realizaciju ovog projekta.

- Mi imamo sada pred nama proceduru koja podrazumeva i odre─Ĺena vremenska ograni─Źenja. Jedno je dobiti saglasnost, a drugo je povu─çi sredstva. Moramo biti na nivou svih aktivnosti koje smo do sada imali, u smislu ┼żelje da realizujemo projekat izgradnje fekalnog pre─Źista─Źa sa poveznim kolektorom, kako bi smo rešili jedan od najve─çih problema koje gra─Ĺani opštine Srbobran imaju. Mi smo dobili pravo da povu─Źemo 2.3 miliona evra i da ta sredstva iskoristimo za izradu pre─Źista─Źa. Imamo nekoliko stepenica koje moramo da pre─Ĺemo i da ih vremenski uskladimo. Zato nemamo vremena da ─Źekamo, bez obzira na sticaj okolnosti u kojima se nalazimo. Opština Srbobran prvo mora da usvoji rebalans bud┼żeta i da u njemu na─Ĺe mesto za izgradnju pre─Źista─Źa. Preskakanje bilo koje stepenice, pa i ove isklju─Źuje mogu─çnost da dobijemo sredstva koja predstavljau dr┼żavnu pomo─ç republike Slovenije  opštinama koje su van Evropske Unije. Slede─ça stepenica je da pribavimo pozitivno mišljenje, odnosno saglasnost Ministarstva finansija i nadle┼żnih institucija republike Srbije i zatim mora Skupština da usvoji kompletnu proceduru. Moramo da raspišemo javnu nabavku, da je sprovedemo, odredimo izvo─Ĺa─Źa radova, potpišemo ugovor i krenemo na posao. Hipoteti─Źki, ukoliko sve ovo ne uradimo do 15.novembra, rizikujemo da se ponovo na─Ĺemo na listi kandidata za slede─çu godinu. Da li bi tada dobili donaciju je veliki znak pitanja, jer i drugi dolaze na konkurs, rekao je Mladenovi─ç i dodao: 

Sastanku u Centru Slovenije za me─Ĺunarodnu saradnju i razvoj prisustvovao je i ┼Żeljko Bla┼żeka iz Instituta za ekološki in┼żinjering u Mariboru. Podseti─çemo on je u dva navrata bio u Srbobranu kao predstavnik Vlade Slovenije u izvi─Ĺanju projekta i nošen saznanjima koja je dobio u toku poseta našoj opštini,  još u januaru rekao da je pri─Źa oko pre─Źista─Źa gotova stvar. Zamoli smo i njega da prokomentariše ju─Źerašnji doga─Ĺaj, a on nam je odgovorio - "kandidatura Srbobrana je bila neverovatno dobro pripremljena".

- To je zna─Źilo da je opštinska administracija odli─Źno uradila svoj posao. Da je pripremila sve što je bilo potrebno, fino upakovala projekat i zbog toga je kandidatura prihva─çena. Mi smo do sada izgradili stotinak ovakvih pre─Źista─Źa u Sloveniji i Hrvatskoj i smatram da je to pravi put da Srbobran uti─Źe na o─Źuvanje ┼żivotne sredine onako kako gra─Ĺani vaše opštine to zaslu┼żuju. Evo šta je još tom prilikom rekao Bla┼żeka:

Nakon sastanka u centru za me─Ĺunarodnu saradnju i razvoj, predsednik opštine Mladenovi─ç posetio je i Razvojnu banku Slovenije gde je dobio detaljna uputstva šta je potrebno da opština uradi, koju dokumentaciju da pribavi kako bi se pripremio kreditni aran┼żman neophodan za realizaciju donacije.

Tako─Ĺe dobio je obe─çanje bankara da ─çe ve─ç u narednih nekoliko dana dobiti predlog ugovora kako bi i naša opštiina mogla da u─Ĺe u proceduru.

Kada je dogovarana ova poseta planiran je susret i sa Francom Juršom i Peterom Vilfanom (nekadašnji proslavljeni as košarkaške reprezentacije Jugoslavije)  poslanicima Demokratske stranke penzionera u Skupštini Slovenije. Oni su podr┼żali našu ┼żelju i svojim autoritetom ali i anga┼żmanom doprineli da projekat bude prihva─çen. Prilikom ovog susreta u Cankarjevom domu predsednik Mladenovi─ç, u ime gra─Ĺana naše opštine izrazio je zahvalnost zbog svega što su u─Źinili, ali  i spremnost da Srbobran bude njihov doma─çin kad god to njima odgovara.

S.Š.

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign