Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

PLAKAO SAM DOK SAM GLEDAO FILM!


Tri dana u paklu je proveo Steva iz Nadalja. Naravno, ovo je simbolično rečeno. Naime, toliko je Steva Šajn - Kusa proveo na snimanju filma "Dara iz Jasenovca". Juče smo mogli da ga vidimo u ovom kinematografskom ostvarenju koje je prikazalo jednu priču koja je nastala kao proizvod fabrike zla, kako su zvali logor u Jasenovcu tokom II Svetskog rata.


Videli smo Stevu iz Nadalja sinoć u sceni kad tamburaši sviraju na jednoj "ustaškoj gozbi". Kako je bilo tokom snimanja i kakve utiske nosi bilo je prvo pitanje koje smo postavili:

- Vidite, dosta sam prošao, proputovao sam Evropu, stalno sam sa ljudima, ali ovako nešto nisam doživeo.Ovo je nešto što se nikad ne zaboravlja. Tri dana smo bili na snimanju i moji utisci su takvi da ne umem da prepričam. Sve znam kako se snimalo, ali ipak sinoć sam gledao film i plakao, toliko sam se potresao. Tek sada shvatam koliku čast sam imao da budem deo jednog ovakvog projekta.

Scene u kojima se Steva pojavljuje snimljene su u staroj ciglani u Somboru, a većina filma u Kolutu u blizini Sombora. Na film je dospeo slučajno, kao što se to obično u životu i dešava. Tako je suđeno, rekao bi neko. Naime, poziv je dobio jedan njegov kolega, koji je kao i on gitarista i tamburaš, ali niije mogao da se odazove i Steva je tako dospeo u film.

- Jako sam ponosan što sam imao čast da radim sa svim tim ljudima koji su napravili ovaj film i što sam dao svoj doprinos da se prikaže nesreća koju su doživeli Srbi, Romi, Jevreji, svi ljudi koji su samo zbog svog imena i prezimena osetili na svojoj koži sav užas ustaškog terora.

Kao što smo sinoć gledali film gledaćemo i seriju. Režiser filma Predrag Gaga Antonijević je najavio da nas očekuje i televizijska serija "Dara iz Jasenovca". Steva se nada da će tu biti još scena koje su snimljene, gde se on pojavljuje, ali nisu ušle u film.

Koliko je film dobar ili loš, svakako je nešto što je podložno sudu javnosti, ali ono što svakako nije upitno je da će ovaj film ostati kao svedočenje o stradanju pre svih Srba, Roma, Jevreja od ustaša u II Svetskom ratu i kao doprinos sećanju na stradanja nevinih civila. To je pre svega važno zbog mlađih generacija koje nisu imali priliku da posete Memorijalni centar Jasenovac i tako se upoznaju sa monstuoznim zločinima koje su ustaše činili u tom logoru smrti. Takođe, možda će ovaj film doprineti razumevanju zbog čega su Srbi u Krajini većinski odbili da mirno prihvate devedesetih godina formiranje nove hrvatske države i šahovnicu. Istorijsko sećanje na zločine koje su ustaše činile i strah od povampirenja ustaštva bili su jači i zato su digli svoj glas. Zbog toga su platili cenu, završili su u traktorskoj koloni i danas su mahom građani Srbije ili su rasuti po belom svetu. 

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2021.02.21   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen