Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

PLAKAO SAM DOK SAM GLEDAO FILM!


Tri dana u paklu je proveo Steva iz Nadalja. Naravno, ovo je simbolično rečeno. Naime, toliko je Steva Šajn - Kusa proveo na snimanju filma "Dara iz Jasenovca". Juče smo mogli da ga vidimo u ovom kinematografskom ostvarenju koje je prikazalo jednu priču koja je nastala kao proizvod fabrike zla, kako su zvali logor u Jasenovcu tokom II Svetskog rata.


Videli smo Stevu iz Nadalja sinoć u sceni kad tamburaši sviraju na jednoj "ustaškoj gozbi". Kako je bilo tokom snimanja i kakve utiske nosi bilo je prvo pitanje koje smo postavili:

- Vidite, dosta sam prošao, proputovao sam Evropu, stalno sam sa ljudima, ali ovako nešto nisam doživeo.Ovo je nešto što se nikad ne zaboravlja. Tri dana smo bili na snimanju i moji utisci su takvi da ne umem da prepričam. Sve znam kako se snimalo, ali ipak sinoć sam gledao film i plakao, toliko sam se potresao. Tek sada shvatam koliku čast sam imao da budem deo jednog ovakvog projekta.

Scene u kojima se Steva pojavljuje snimljene su u staroj ciglani u Somboru, a većina filma u Kolutu u blizini Sombora. Na film je dospeo slučajno, kao što se to obično u životu i dešava. Tako je suđeno, rekao bi neko. Naime, poziv je dobio jedan njegov kolega, koji je kao i on gitarista i tamburaš, ali niije mogao da se odazove i Steva je tako dospeo u film.

- Jako sam ponosan što sam imao čast da radim sa svim tim ljudima koji su napravili ovaj film i što sam dao svoj doprinos da se prikaže nesreća koju su doživeli Srbi, Romi, Jevreji, svi ljudi koji su samo zbog svog imena i prezimena osetili na svojoj koži sav užas ustaškog terora.

Kao što smo sinoć gledali film gledaćemo i seriju. Režiser filma Predrag Gaga Antonijević je najavio da nas očekuje i televizijska serija "Dara iz Jasenovca". Steva se nada da će tu biti još scena koje su snimljene, gde se on pojavljuje, ali nisu ušle u film.

Koliko je film dobar ili loš, svakako je nešto što je podložno sudu javnosti, ali ono što svakako nije upitno je da će ovaj film ostati kao svedočenje o stradanju pre svih Srba, Roma, Jevreja od ustaša u II Svetskom ratu i kao doprinos sećanju na stradanja nevinih civila. To je pre svega važno zbog mlađih generacija koje nisu imali priliku da posete Memorijalni centar Jasenovac i tako se upoznaju sa monstuoznim zločinima koje su ustaše činili u tom logoru smrti. Takođe, možda će ovaj film doprineti razumevanju zbog čega su Srbi u Krajini većinski odbili da mirno prihvate devedesetih godina formiranje nove hrvatske države i šahovnicu. Istorijsko sećanje na zločine koje su ustaše činile i strah od povampirenja ustaštva bili su jači i zato su digli svoj glas. Zbog toga su platili cenu, završili su u traktorskoj koloni i danas su mahom građani Srbije ili su rasuti po belom svetu. 

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2021.02.21   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen