Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

NOVI NASLOVI U NARODNOJ BIBLIOTECI


Kulturni centar "Nandor Gion" iz Srbobrana darovao je Narodnoj bibloteci paket knjiga sastavljen od  izdanja, publikacija i ko-publikacija.Donacija se sastoji od ukupno 20 naslova i predstavlja deo stvaralačkog rada Kulturnog centra "Nandor Gion"u poslednjih 10 godina


Knjige su predali dr Hargita Futo Horvat, Deže Nemet i Laslo Paracki. Dd svake publikacije, darovali su po dva primerka, jedan za zavičajnu zbirku, a drugi za čitaoce.

- Naš cilj je da publikacije Spomen kuće postanu dostupne svima, jer je prošle godine zbog pandemije izostala manifestacija "Gion Nándor Napok" (Dani Nandora Gion), kao i dodela nagrade u avgustu za najbolju novelu, pa nije bilo mogućnosti da ih predstave čitaocima. Zbog toga smatra da svi naslovi treba da se nađu na policama biblioteke, objasnio je Deže Nemet

Među poklonima su:

DE HISTORIA URBIS  NOSTRAE I. Tanulmányok: Srbobran-Szenttamás-St. Thomas 2011., DE HISTORIA URBIS  NOSTRAE II. Tanulmányok: Srbobran-Szenttamás-St. Thomas 2012.

Srbobran – Szenttamás 1, Iz naše zajedničke prošlosti (urednici: Milan Đorđević, Hargita Futo Horvat),

Paraczky László – Németh Dezső: Út menti körösztök Szenttamáson (Krstovi krajputaši u Srbobranu),

Dr. Horváth Futó Hargita, Szenttamás: Gion Nándor írói világának „fővárosa”( Srbobran – glavni grad literarnog dela Nandora Giona),

Németh Dezső: Az Aranycitera huszonöt éve (25 godina Zlatne citre).

Konkurs za roman iz 2014. godine rezultirao je izdavanjem knjige Móra Regina Peremlakók, a konkurs za najbolji omladinskih roman iz 2015. godine objavljivanjem knjiga: Fehér Miklós Fekete normalitás i Móra Regina Pöttömváros.

Prevodilački konkursi Spomen-kuće Nandora Giona rezultirali su prevodima knjiga našeg velikog zavičajnog pisca, sada dostupnim čitaocima i na srpskom jeziku: Priče iz Keglovićeve ulice, Jednouhi čovek, Priče o starom revorveru, O mom stricu i druge priče, Kormorani se još nisu vratili, Rafal za jednog crnog bivola, Anđeosko veselje, Klavir iz belog dvorca, Vodozemci u pećini, Pljačkaši pošte i Brate moj, Jove, kao i antologijom novela iz 2019. godine pod naslovom Az állandósuló furulyahang.

- Poklon nam mnogo znači, posebno u pogledu proširenja zavičajne kolekcije, a sa drugog aspekta pošto se radi o prevodima Gionovih romana, ubeđena sam da će čitaoci za njih biti zainteresovani. Preporučujem ih svakome koga zanimaju priče o Srbobranu i Srbobrancima, kazala je Eva Kiš, direktorka Narodne biblioteke.

L.P. 

Postavio: Administrator dana 2021.02.24

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen