Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

DAN ROZIH MAJICA - LJUBAV, TOLERANCIJA, POŠTOVANJE, RAZUMEVANJE!


Danas je Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Obeležava se širom sveta, a kao simbol koriste se roze majice. 24. februar zove se "Dan rozih majica" u znak sećanja na dečaka Čaka Meknila iz Kanade jer je u školu došao u roze majici i bio žrtva vršnjačkog nasilja.


Doživeo je verbalno i psihočko nasilje od svojih vršnjaka zbog roze majice, a razlog zbog čega je u školu došao baš u njoj bio je njegov izraz podrške majci koja je obolela od raka dojke. Podsetićemo, simbol borbe protiv ove teške i podmukle bolesti je upravo roze boja.

U znak podrške ovom mladom Kanađaninu, grupa aktivista kada je saznala za vaj nemili događaj kupila je roze majice i podelila ih deci u njegovoj školi. Ubrzo nakon toga deca su i sama dolazila u roze majicama u školu u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja (bulinga).

Vršnjačko nasilje dešava se svuda oko nas, u školama, na ulici, u parkovima, na treninzima, a može biti usmereno na pojedince ili grupe. Postoji više vrsta vršnjačkog nasilja i one se mogu okarakterisati kao verbalno, fizičko, psihološko, socijalno, digitalno i seksualno.

U OŠ "Vuk Karadzić" je cela nedelja posvećena različitim preventivnim aktivnostima u borbi protiv vršnjačkog nasilja kojima su obuhvaćeni učenici i roditelji, u skladu sa protivepidemijskim merama.Danas su zaposleni i učenici došli u školu u majicama roze boje, da i na taj način daju doprinos u borbi protiv ovog velikog društvenog, ne samo školskog problema.

Iz online prezentacije koju je napravila psihološkinja škole, Violeta Pivnički, a koja je nastala sa ciljem da ukaže na problem, pojasni šta je to vršnjačko nasilje  i kao deo borbe protiv ovog društvenog problema izdvajamo dve stranice i to deo koji je namenjen roditeljima, kao i deo koji objašnjava koji su to znaci koji mogu da nam sugerišu da dete trpi nasilje.

  

Postavio: Administrator dana 2021.02.24   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen