Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3208/dan-rozih-majica-ljubavtolerancijapotovanjerazumevanje/

Verzija za tampu / To ScreenviewDAN ROZIH MAJICA - LJUBAV, TOLERANCIJA, POŠTOVANJE, RAZUMEVANJE!


Danas je Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Obeležava se širom sveta, a kao simbol koriste se roze majice. 24. februar zove se "Dan rozih majica" u znak sećanja na dečaka Čaka Meknila iz Kanade jer je u školu došao u roze majici i bio žrtva vršnjačkog nasilja.


Doživeo je verbalno i psihočko nasilje od svojih vršnjaka zbog roze majice, a razlog zbog čega je u školu došao baš u njoj bio je njegov izraz podrške majci koja je obolela od raka dojke. Podsetićemo, simbol borbe protiv ove teške i podmukle bolesti je upravo roze boja.

U znak podrške ovom mladom Kanađaninu, grupa aktivista kada je saznala za vaj nemili događaj kupila je roze majice i podelila ih deci u njegovoj školi. Ubrzo nakon toga deca su i sama dolazila u roze majicama u školu u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja (bulinga).

Vršnjačko nasilje dešava se svuda oko nas, u školama, na ulici, u parkovima, na treninzima, a može biti usmereno na pojedince ili grupe. Postoji više vrsta vršnjačkog nasilja i one se mogu okarakterisati kao verbalno, fizičko, psihološko, socijalno, digitalno i seksualno.

U OŠ "Vuk Karadzić" je cela nedelja posvećena različitim preventivnim aktivnostima u borbi protiv vršnjačkog nasilja kojima su obuhvaćeni učenici i roditelji, u skladu sa protivepidemijskim merama.Danas su zaposleni i učenici došli u školu u majicama roze boje, da i na taj način daju doprinos u borbi protiv ovog velikog društvenog, ne samo školskog problema.

Iz online prezentacije koju je napravila psihološkinja škole, Violeta Pivnički, a koja je nastala sa ciljem da ukaže na problem, pojasni šta je to vršnjačko nasilje  i kao deo borbe protiv ovog društvenog problema izdvajamo dve stranice i to deo koji je namenjen roditeljima, kao i deo koji objašnjava koji su to znaci koji mogu da nam sugerišu da dete trpi nasilje.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign