Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

TRADICIJA JE ODRŽANA - U TURIJI NAPRAVLJENA KOBASICA DUGA 2.037 METARA


Sačuvali smo tradiciju, a to je u ovom trenutku najvažnije, ocenio je predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački 27.02. u Turiji, dodajući da poseban kvalitet ovogodišnjoj Kobasicijadi daje činjenica da je 2.037 metara čuvene turinske kobasice podeljeno onima kojima je pomoć neophodna, a to su Crveni krst i razne srodne organizazacije i ustanove.


Korona je nametnula svoja pravila, ali nije uspela da spreči vredne turinske mesare i ljubitelje kobasica da još jednom pomere sopstveni rekord u pravljenju najveće kobasice. Rekord su, po običaju, pomerili za još jedan metar.

Izostala je publika, nije bilo uobičajenog, zabavno muzičkog programa u Turiji, nije bilo tezgi, prodaje raznih đakonija od mesa i svega i svačega, ali kao što reče Debeljački, tradicija je očuvana:

- Drago nam je što smo uspeli da očuvamo tradiciju i da po 37. put napravimo najdužu kobasicu na svetu, koja će biti podeljena u humanitarne svrhe, upravo onim ljudima kojima je pomoć u ovakvim situacijama potrebna. Kobasica će ići na preko dvadeset adresa širom Vojvodine.

Pored Debeljačkog učesnike 37. Kobasicijade pozdravio je i predsednik Udruženja Kobasicijada iz Turije, Ranislav Stankov. On rekao da je korona uredila tako da smo se praktično vratili na početak. Jer otprilike tako je počelo pre gotovo četrdeset godina. Mali broj ljudi sa mnogo volje da urade nešto lepo, humano, da odmere umeće u pravljenju kobasice i urade nešto što niko nije do tada.

- Nadamo se da će dogodine biti sve drugačije i da ćemo napraviti 38. Kobasicijadu kakva nikad do sada nije bila i da ćemo oboriti rekord u broju gostiju, kazao nam je Ranislav Stankov zahvaljujući lokalnoj samoupravi na ukazanom razumevanju i pomoći koju su pružili da seipak i pored svega ovogodišnja Kobasicijada održi. Gost Kobasicijade pored zvaničnika lokalne samouprave bio je i Radivoj Paroški, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Ukupno 22 adrese su se našle na spisku onih kojima je kao poklon i pomoć u radu donirana ovogodišnja kobasica duga 2.037 metara. Donaciju su dobili: Narodna kuhinja Srbobran, Udruženje MNRO "Biser", Crveni krst vojvodine, kao i opštinske organizacije CK, Alibunar, Bačka Topola, Čoka, Kikinda, Kovin, Mali Iđoš, Novi Sad, Ruma, Šid, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Vršac, zatim Gerontološki centri Kikinda, Novi Sad, Sombor, Dom za decu Veternik, Dečije selo Sremska Kamenica, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj u Beogradu, Dom za decu "Mika Antić" u Somboru i Bogoslovija Sveti Artemije Sremac u Sremskim Karlovcima.

U sportskoj sali OŠ "Petar Drapšin" u Turiji održano je takmičenje u pravljenju sveže kobasice, a takođe proglašene su i najbolje sušene kobasice. Pobednici 37. Kobasicijade u pravljenju sveže kobasice su "Zmajevački tamburaši", drugo mesto osvojili su "OZZ Turija", a treće je pripalo ekipi "Sremačka kobasicijada i svinjokolj" iz Šida.

Najbolju sušenu kobasicu ove godine po oceni stručnog žirija napravio je Balint Nemanja, drugo mesto osvojio je Balint Stefan, a treće Ljuban Jocić, svi iz Turije.

I ukratko to bi bilo sve sa ovogodišnje Kobasicijade u Turiji. Nadamo se da će doći neko bolje vreme, pa će i 38. Kobasicijada u Turiji izgledati drugačije, onako kako smo navikli decenijama, uz prisustvo desetina hiljada gostiju.

Fotografije sa 37. Kobasicijade možete pogledati OVDE

S.N.

 

  

Postavio: Administrator dana 2021.02.27

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen