Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

SRBOBRANAC U KULTURNOJ STANICI SVILARA


U četvrtak, 15.04. u 18.00h u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu biće otvorena izložba Milivoja Ljubinkovića "Notre - Dame, urbani pejzaži". Izložba će biti otvorena na dvogodišnjicu požara u kome je stradala čuvena pariska katedrala, a u okviru proslave 15 godina Francuskog kulturnog centra u Novom Sadu.


Izložba u ovom novosadskom prostoru biće otvorena za posetioce do 10.maja, a kako Milivoje kaže radovi koji će moći da se vide su plod osmogodišnjeg istraživanja na katedrali Notr Dam i njenoj okolini, a fascinirala ga je još kada je ugledao prvi put - pre 45 godina.

Ovaj akademski slikar iz Srbobrana dugo godina živeo je i radio u Parizu da bi se pre nekoliko godina vratio u svoj rodni Srbobran. Imao je jedinstvenu priliku da slika katedralu sa jednog balkona, iz stana njegove prijateljice Jagode Buić, avangardne umetnice koja mu je pružila gostoprimstvo.

- Sa terase, zatečen, slikar svedok, uzbuđen posmatra moć i nemoć ljudskih stremljenja. Svedoči o borbi kamena i neba... Posle svega što joj se dogodilo, imam potrebu da joj na ovaj način pružim priliku da se samoisceli, rekao je Ljubinković u susret otvaranju izložbe i dodaje:

- – Kolekcija likovnih radova nastalih tokom skoro deset godina sadrži preko stotinak radova vezanih za Notr Dam. Vremenom ona za mene više nije bila objekat, postala je subjekat. Ona se doživljava kao jedan maltene nestvarni objekat koji je urađen u čipki od kamena.


Postavka izložbe je zamišljena na tri zida, dva bočna sa većim formatima i centralni, sa manjim formatima, koji će svojom postavkom sugerisati vertikalnost katedrale.


Na otvaranju će govoriti Milivoj Ljubinković, autor izložbe i Vladimir Marinković, rukovodilac novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbiji.
Izložba je rezultat saradnje Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Francuskog instituta u Novom Sadu.
Kao prateći program izložbe, biće prikazane fotografije i kratki filmovi o radovima na rekonstrukciji katedrale, koje za ovu priliku ustupa Javno preduzeće za restauraciju i obnovu katedrale Notr Dam iz Pariza.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2021.04.14   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen