Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

TRAŽE SE INICIJATIVA I PROJEKTI!


Naša opština je članica NALED-a, a juče je predsednik opštine Srbobran, Neško Čestić, učestovao u radu i formiranju novog ekonomskog kokusa ove asocijacije...


Ove godine NALED proslavlja deset godina od osnivanja. NALED je udruženje kompanija, opština i organizacija civilnog društva koje rade zajedno na stvaranju boljih uslova za život i rad u Srbiji. Od 2006. godine kada su osnovani, okuplja oko 220 članova, a mrežu partnera ove organizacije čini više od 40 državnih institucija i međunarodnih organizacija.

NALED je iznedrio dva člana aktuelne Vlade Srbije. Iz NALED-a u Vladu su došli na ministarska mesta Ana Brnarić i Branislav Nedimović.

Naša opština je članica ove organizacije, a u radu ekonomskog kokusa koji je juče održan u Domu Narodne skupštine Srbije učestvovao je i predsednik opštine Srbobran, Neško Čestić.

Čestić najavio angažman u Naledu


Najavljujući svoj angažman u Izvršnom odboru NALED-a, Čestić je danas saopštio da će u ovom telu biti deo tima koji će se baviti suzbijanjem sive ekonomije u Srbiji, zatim privlačenjem i animiranjem novih članova NALED-a sa teritorije Vojvodine, a kao najvažniji sektor delovanja on je izdvojio saradnju sa potencijalnim investitorima i kreditorima sa nemačkog govornog područja, Austrije, Nemačke i delom Švajcarske, budući da i sam govori nemački.

- Izvršni odbor NALED-a ima ozbiljan zadatak i uticaj, a znamo da su ministarka Brnabić i ministar Nedimović stigli u Vladu upravo iz ove organizacije, upravo zbog dobrih rezultata. Novi tim ima ozbiljan zadatak da pokaže da ima snage i da je dorastao zadatku da nastavi da kokretno pomaže razvoj Srbije i radu Vlade, rekao je Čestić.

Ocenjujući sastanak Ekonomskog kokusa i članova NALED-a, Čestić je naglasio da je uvek dobro da predstavnici lokalnih samouprava učestvuju u radu tela koja se bave kreiranjem raznih aspekata života u državi.

- Na taj način direktno možemo da utičemo na zakone koji se kasnije tiču naše opštine i naših života. Novi predlog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava je bolji i korisniji od važećeg i procenat smanjenja prihoda opštinama, iz ugla opštine Srbobran, je minimalan i jednostavno ćemo ga popuniti. Bili smo za prihvatanje predloga jer minimalnim odricanjem postižemo na državnom nivou veliku uštedu, rekao je Čestić.

Nakon sastanka u Skupštini Srbije Čestić je učestvovao na prijemu kod ambasadora Nemačke, gde je razgovarao i sa ambasadorima Belgije i Švajcarske, kao i sa predstavnicima Delegacije EU u Srbiji.

- Razgovarali smo o mogućnosti finansiranja naše industrijske zone i drugih projekata koje smo pripremili. Dobili smo jednu vrstu obećanja da će našu opštinu u budućnosti posetiti svi ovi ljudi, a za ovakva druženja posebno se zahvaljujem ljudima iz NALED-a. Bio sam u prilici da lično upoznam ljude iz Kancelarije Delegacije EU u Srbiji i direktno sa njima razgovaram o nekim problemima koji nas muše. Došao sam prilično zadovoljan sa tih sastanaka jer sam video da su voljni da nam pomognu, ali od nas traže inicijativu i projekte. Znam da me očekuju nove i veće obaveze, ali im se radujem. Uvek sam za to da imam mnogo obaveza, ali od toga očekujem rezultat. Saradnja sa NALED-om nam može doneti samo dobro i zato mi je drago da preuzmem i nove obaveze, istakao je Čestić.

Sastav Kokusa činiće 13 poslanika iz 9 stranaka vladajuće koalicije i opozicije koji će, zajedno sa NALED-om kao osnivačem ove parlamentarne grupe, dalje raditi na unapređenju zakonskog okvira za poslovanje u Srbiji.

Cilj Ekonomskog kokusa je izgradnja političkog konsenzusa oko važnih ekonomskih pitanja i zakonskih rešenja kojima se uređuje privredni ambijent kroz otvoreni i stalni dijalog sa privredom, lokalnim samoupravama i civilnim društvom – izjavio je predsednik Kokusa prof. dr Vladimir Marinković.

Od osnivanja u novembru 2014, Kokus je u saradnji sa NALED-om pripremio 100 amandmana na zakone koji uređuju privredni ambijent, od čega je čak 90 usvojeno.

U saradnji sa Kokusom unapredili smo neke od ključnih zakona za poslovanje u oblasti planiranja i izgradnje, ulaganja, energetike, inspekcijskog nadzora, oglašavanja, što je doprinelo boljoj poziciji Srbije na Doing Bussines listi Svetske banke – izjavila je Jelena Bojović, direktor za regulatornu reformu u NALED-u.Nakon usvajanja Statuta, Ekonomski kokus je odmah krenuo sa radom, a prva tema razgovora bio je Predlog zakona o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Ključne odredbe Predloga zakona, koji će se već sutra naći na glasanju u Skupštini, prisutnim poslanicima i gradonačelnicima predstavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

  

Postavio: Administrator dana 2016.10.04   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 24
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen