Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

U OŠ "J. J. ZMAJ" UPISUJE SE 62 PRVAKA


Upis prvaka ove godine u našoj školi počeo je 1.aprila i trajaće sve do 31.maja. Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem, da ove godine očekujemo ukupno 62 nova prvačića (40 učenika na srpskom nastavnom jeziku i 22 na mađarskom), kao i to da su testiranje i upis, sa obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, ipak počeli na vreme i odvijaju se redovno, napisala je u autorskom tekstu, obraćajući se pre svega roditeljima dece, psiholog OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", Lidija Banković. Evo šta je još kazala:


Ono što roditelji već verovatno znaju je da se spremnost za školu odnosi na različite aspekte dečijeg razvoja. Podjednako su važne telesna ili fizička zrelost kao i emocionalna, socijalna i kognitivna zrelost.


Telesnu zrelost pri upisu ispituje pedijatar. Potrebno je da dete bude u stanju da izdrži fizičke napore kao što su na primer, nošenje torbe, sedenje u školskoj klupi, pešačenje do škole. Za pisanje mu je potrebna usklađenost (koordinacija) velikog broja mišića ruke i šake. Takođe se ispituju i vid i sluh.


Socijalno-emocionalna zrelost znači da dete može uspešno da komunicira sa vršnjacima i odraslima usklađujući svoje ciljeve sa pravilima i ciljevima grupe. Odvaja se od roditelja, sklapa i održava prijateljske veze sa vršnjacima. U skladu sa uzrastom kontroliše svoje postupke i u stanju je da istraje čak i kada mu ne ide baš sve od ruke i trpi neuspeh.


Što se tiče kognitivne spremnosti, deca koja su redovno pohađala predškolski program trebala bi da imaju određena predznanja, formiran pojam broja, adekvatno razvijenu sposobnost pamćenja, perceptivnog zaključivanja, dobre verbalne sposobnosti, kao i u skladu sa uzrastom razvijene sposobnosti logičkih operacija i dobru grafomotoriku. Pitanje koje mi roditelji stalno postavljaju je da li deca treba da znaju da pišu slova pre polaska u školu. Odgovor je veoma jednostavan, nije neophodno. Ukoliko žele dovoljno je da ih znaju na nivou prepoznavanja, naravno ukoliko dete ima želju da sazna više, moramo ga podržati tako što ćemo mu dati odgovore na sva postavljena pitanja. Takođe, veoma je bitno obratiti pažnju na pravilan izgovor glasova. Ukoliko na ovom polju postoje smetnje savetujemo roditeljima da potraže stručnu pomoć logopeda kako bi problemi sa artikulacijom na vreme bili otklonjeni. U tom smislu moram da istaknem odličnu saradnju škole sa UMNRO „Biser“ koje pruža značajnu podršku kako školi, tako i roditeljima i deci sa veoma različitim spektrom razvojnih poteškoća.


Ako me pitate kako bi roditelj mogao da doprinese skladnom razvoju svoga deteta, moram vam reći da se to izgrađuje sa puno ljubavi već od samog rođenja deteta, pa čak i od momenta kada smo saznali ili poželeli da imamo dete. Ono što je u ovom uzrastu bitno je da dete redovno pohađa predškolsku ustanovu, a roditelji bi trebali da bez obzira na zaposlenost odvoje vreme koje će provoditi u zajedničkim aktivnostima sa svojom decom. Dobro je podsticati dete na samostalnost, na primer da se samo oblači, skida, obuva, umiva, pere zube, posprema svoje igračke, to će ujedno pomoći u izgradnji radnih navika vezanih za učenje kao i u podizanju samopouzdanja i formiranju pozitivne slike o sebi. Naučite ga putu od kuće do škole, razgovarajte i proverite koliko zna o opasnim situacijama ili na primer o osnovnim pravilima saobraćaja.
Naravno, moram da spomenenem i mobilne telefone, njihovu upotrebu po mogućnosti dete treba da izbegava, odnosno koristi veoma ograničeno (ne više od petnaestak minuta dnevno), a sadržaji treba da budu strogo birani, primereni, ako je moguće i edukativni.


Nadam se da sam ovim informacijama i savetima pomogla roditeljima da reše neke od nedoumica vezanih za upis. Da se na kraju vratim na trenutnu situaciju, dečica su vedra, zdrava, nema puno izostanaka i pomeranja termina, jedino što je drugačije u odnosu na ranije godine je komunikacija sa zaštitnim maskama, ali naši osmesi su i dalje tu verujte, maske ih ne mogu sakriti. Mogu vam reći da se posebno radujem upisu prvaka svake godine, kao verovatno jednom od najlepših delova svog posla. Sve je prepuno pozitivne energije koju ovaj veliki i slobodno mogu reći svečani dan upisa u prvi razred nosi sa sobom.

U Srbobranu, 19.04.2021.godine
Psiholog OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"
Lidija Banković 

Postavio: Administrator dana 2021.04.18

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 95
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen