Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Zdravstvo

BOJIM SE DA ĆE MI NEŠTO OTKRITI!


„Plašim se da odem na pregled, bojim se da će mi nešto otkriti...“
„Nemam vremena za sebe, pored obaveza na poslu i u porodici...“
„Suviše sam mlada da bi se tako nešto dešavalo meni...“


Ovo su samo neki od izgovora zašto žene izbegavaju pregled dojki.

Oktobar je mesec kada je važno da se još jednom podsetimo na značaj preventivnih pregleda koji su najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim i poveća šansa za njeno izlečenje.Tokom ovog meseca nizom aktivnosti i kampanja podiže se svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, apeluje na važnost samopregleda i pregleda dojki.Roze traka u obliku mašne, simbol je borbe protiv ove ozbiljne bolesti.

Oktobar je Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke i obeležava se u mnogim zemljama širom sveta..U populaciji žena, rak dojke je prvi uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti. Najčešća je vrsta raka kod žena i podjednako se dešava u razvijenim i u nerazvijenim zemljama sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu se godišnje registruje preko 1,5 milion obolelih, a preko 500.000 žena umire svake godine od ove opake bolesti.

Svaka 12.žena u Srbiji oboli od nekog oblika raka dojke.

Iznosimo vam ove zastrašujuće podatke da bi smo apelovali na žene naše opštine da posete svog ginekologa ili lekara opšte prakse i obave preventivni pregled dojke.

- Svaka žena osim samopregleda koje treba da rade jednom mesečno nakon menstrualnog ciklusa, svake godine treba da uradi ultrazvučni preventivni pregled, a nakon 45. godine života svake druge godine obavezna je mamografija, kazala je za naš portal dr Milka Karać, dodajući da su ovi pregledi najčešće spasonosni, jer ako se karcinom otkrije u ranoj fazi izlečenje je vrlo verovatno.

J.M.

  

Postavio: Administrator dana 2016.10.06

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen