Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

O VREMENU PROŠLOM IZ KNJIŽEVNOG UGLA


U "Lovačkom domu" ili u nekadašnjoj kući porodice Dunđerski u četvrtak 27.05. Zoran Subotički predstaviće Srbobrancima "Čudesni svet Dunđerskih".


"Ići u Srbobran da pričaš o Dunđerskima je kao da ideš u Holandiju da pričaš o uzgoju lala."

Ovo je rečenica koju je na svojoj facebook stranici, u susret književnom događaju koji nas očekuje napisao autor knjige, Zoran Subotički, ali i dodao - ipak, dr Vesna Dimitrijević, sjajna istoričarka, koja je doktorirala na temi Dunđerskih, i moja malenkost, ćemo upravo to uraditi 27. maja u Srbobranu.

Biće to susret dva sveta, ovog danas i jednog prošlog, drugačijeg, ali dovoljno inspirativnog da u životopisu porodice Dunđerski danas mnogi pronalaze nadahnuće za umetnički i stvaralački izraz.

Jedan od onih koji godinama istražuje svet čuvene srbobranske porodice Dunđerski je upravo Zoran Subotički. Rođen je u Bečeju, 21. 06. 1960. godine.

Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Katedri za jugoslovenske književnosti, opštu književnost i srpsko-hrvatski jezik. Na istom Fakultetu predavao je Književnost Renesanse i baroka, od 1988. do 2002. godine. Takođe, na Državnom univerzitetu u Milanu držao je predavanja u svojstvu lektora.
Pored niza književno-kritičkih i esejističkih tekstova objavljivanih u časopisima „stare“ Jugoslavije, objavio je i dve knjige: „Užas i lepota smeha – poetika smeha Miloša Crnjanskog“ /Matica srpska, Novi Sad, 1988/ i „Snovi i kultura Renesanse“ /Svetovi, Novi Sad, 2000/,
napisao je u njegovoj biografiji izdavač knjige "Čudesni svet Dunđerskih", novosadski "Prometej".

Promocija knjige je u četvrtak 27. 05 u Lovačkom domu, a početak je u 19.00h. Organizatori ove književne večeri su Dom kulture i Narodna biblioteka uz podršku lokalne samouprave.

  

Postavio: Administrator dana 2021.05.22

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
BAKI DOM
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen