Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

OŽIVEO DUH PROŠLIH VREMENA


U dvorištu nekadašnje kuće Stevana Dunđerskog, a današnjeg Lovačkog doma, sinoć je održano književno veče. Predstavljena je nova knjiga Zorana Subotičkog - "Čudesni svet Dunđerskih".  Duh familije Dunđerski obasjan je sećanjima i nadahnutim pričama autora knjige, kao i njegovih gostiju...


Pored autora, jednog od najznačajnijih čuvara sećanja na familiju Dunđerski, Zorana Subotičkog koji godinama istražuje životopis jedne od najčuvenijih srpskih familija i pretvara u ga u pitko literarno štivo, govorili su njegov izdavač, Zoran Kulundžija, istoričar, dr Vesna Dimitrijević koja je na ovoj temi doktorirala, a aplauze publike izmamili su glumci, neponovljivi Miodrag Petrović, koji je još jednom pred Srbobrance izašao u ulozi Lazara Dunđerskog, kao i sjajna Jovana Radovanović u ulozi tragične ličnosti i opevane u pesmi "Santa Marija Della Salute" neprežaljene ljubavi Laze Kostića, Lenke Dunđerski. 

"Čudesni svet Dunđerskih" je knjiga koja je zapravo dramska teatrologija i nastala je kao proizvod jednog nametnutog ritma vremena. U doba korone autor je neplanski dobio priliku da se osami i sabere sve ono što je godinama pisao o Dunđercima, odajući na taj način svojevrsni omaž jednoj od najznamenitijih srpskih familija koja je svojim bistvovanjem duboko obeležila period pre II Svetskog rata.

Izvesno da su kuća i dvorište u kojima je svojevremeno Stevan Dunđerski ugostio regenta Aleksandra bili dodatna inspiracija za ovaj susret dva doba, nekadašnjeg, otmenog, veleposedničkog, oličenog u zapisima Subotičkog o Dunđercima i sadašnjeg koje je između ostalog vreme preispitivanja i listanja istorije u novom svetlu koje su donele demokratske promene.

Ono što je Subotički sinoć između ostalog ponudio je ideja koja za sada lebdi u vazduhu, ali ima potencijal da donese jedan drugačiji odnos prema bogatoj prošlosti koja je nesumnjivo obikovala vreme u kome živimo i da oplemeni vreme koje je pred nama. Naime, on je nošen nadahnućem koje su kod njega stvorili Dunđerci osmislio projekat nazvan kao i njegova poslednja knjiga - "Čudesni svet Dunđerskih". U tom projektu Srbobran zauzima centralno mesto kao baza i utočište, a u ovaj svojevrsni klaster, kako je rekao Subotički, uključeni su i ostali gradovi i mesta gde su Dunđerski živeli, stvarali...

- Italija ima Veronu, a ona Romea i Juliju i balkon koji posetioci iz celog sveta dolaze da vide i čuju iz prve ruke priču o ovoj tragičnoj ljubavi. Mi imamo Srbobran, Imamo Lazu Kostića, imamo Lenku Dunđerski, tragičnu ljubav u kome se sreću dva sveta i neverevatno je kako do sada nismo uspeli da ovaj potencijal jedne neponovljive ljubavne priče pretvorimo u nešto što će na najbolji mogući način okupiti ljude sa svih strana da dođu i posete Srbobran, ali i ostala mesta gde su Dunđerski svojim duhom i stvaranjem ostavili pečat, rekao je otpilike Subotički, dodajući da zbog svoje slavne istorije Srbobran zaslužuje u najmanju ruku status kakav imaju Sremski Karlovci.

Autor knjige "Čudesni svet Dunđerskih" zahvalio se domaćinima, Domu kulture, Narodnoj biblioteci i opštini Srbobran na razumevanju i gostoprimstvu, a njemu i njegovim gostima, zahvalili su se Eva Kiš, dojučerašnja direktorka Narodne bibiliote i Sonja Stojnović, direktorka Doma kulture.

Dosta je sinoć bilo reči o poseti Srbobranu regenta Aleksandra. Naravno, tema je bila neizbežna, jer ipak smo bili na mestu gde je Stevan Dunđerski dočekao najvišeg gosta u to doba. Zbog toga prilažemo ovom izveštaju jednu od anegdota koje je zapisao Milenko Genčić, a koja je deo našeg portala. Evo priče koja je deo sećanja na 27.jul 1919 i taj jedinstven događaj za Srbobran i Srbobrance, kako Genčić piše, "kad je ceo Srbobran bio na nogama".. Priča se zove "Gospodin Igeneš".

S.N.

 

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2021.05.28

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
BAKI DOM
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen