Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

STIŽE NOVAC ZA RESTAURACIJU SPOMENIKA NA TRGU SLOBODE!


Tri ugovora vredna više od milion dinara stižu u opštinu Srbobran, dva će realizovati lokalna samouprava, a jedan Dom kulture Srbobran. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je ukupno 136 ugovora, vrednih više od 40 miliona dinara, za projekte iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u AP Vojvodini i zaštite i očuvanja tradicionalnog srpskog narodnog stvaralaštva u AP Vojvodini.


Pola miliona dinara obezbeđeno je kroz konkurse Pokrajinske vlade za sanaciju i restauraciju spomenika na Trgu Slobode u Srbobranu. Ovo je jedno od najpoznatijih obeležja Srbobrana i ovo je dobra vest za većinu Srbobranaca. Spomenik je na Trgu slobode od 1954. godine i delo je vajara Stevana Bodnareva.

- Prvim projektom koji nam je odobrio Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, obezbeđujemo prvih pola miliona dinara za sanaciju, restauraciju i konzervaciju spomenika palim borcima i žrtvama fašizma na Trgu slobode u centru Srbobrana. Imaćemo radove poput radova koji su izvedeni na beogradskom pobedniku, figura devojke sa bakljom, simbol slobode koju je donela pobeda u Drugom svetskom ratu, biće skinuta sa stuba, sanirana i konzervirana, postament i cela konstrukcija će biti ojačani i učvršćeni, i to prvi put posle više od 60 godina. U našem budžetu predvideli smo dodatnih milion dinara za ovaj projekat, a sredstva koja nam nedostaju za pun procenjeni iznos radova, obezbedićemo kod Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika, koji nam je partner u celom projektu. Spomenik koji je nastao 1954. godine delo je vajara Stevana Bodnarova i za sve Srbobrance ima veliki značaj. Oko njega se okupljamo i čuvamo kolektivno sećanje na junake koji su položili svoje živote za sve nas, za slobodu i pravo da živimo kao ljudi, rekao je Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran.

Obezbeđeno je i 400.000 dinara za "Elektronski kulturni atlas Srbobrana - e-KAS". Biće to web sajt s ciljem da sa jednog mesta pruži virtuelnu prezentaciju nepokretnog kulturnog dobra i nematerijalnog nasleđa naše opštine. Portal će pružati informacije o istoriografiji Srbobrana, nasleđu, tradiciji, spomenicima, manifestacijama i turističkom potencijalu na teritoriji opštine Srbobran.

Treći projekat realizovaće Dom kulture Srbobran. Ovoj ustanovi odobreno je 150.000 dinara za projekat pod nazivom "Moj povratak u rodni kraj - Momčilo Tapavica". "

- Uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, oformićemo stalnu postavke slika Momčila Tapavice, rođenog Nadaljčanina i prvog Slovena i Srbina koji je osvojio olimpijsku medalju na Prvim olimpijskim igrama u Atini 1896. godine. Ova postavka biće otvorena u novoj zgradi Mesne zajednice Nadalj kao jedan od programa 'Dana kulturne tradicije', naše tradicionalne manifestacije, rekla je Sonja Stojnović, direktorka Doma kulture Srbobran.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2021.06.04

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen