Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

NEDELJA U KOJOJ SMO SE VRATILI KULTURI


Sedmica koja ostaje iza nas potpuno je bila u znaku kulturnih događaja koje je priredio ovdašnji Dom kulture. Najpre je otvorena izložba slika, usledilo je književno tamburaško veče i potom dve pozorišne večeri u dvorištu Doma kulture. Okupila se u sredu publika koja voli "daske koje život znače", odrasli i večeras deca.


O izložbi slika smo pisali u našem prikazu otvaranja izložbe pod naslovom "POSETITE IZLOŽBU U DOMU KULTURE". Nesumnjivo događaj koji zaslužuje pažnju likovne publike posmatrano kako iz umetničkog tako i tematskog rakursa.

GALERIJA fotografija sa promocije knjige "Tamburaške priče iz davnina".

U utorak dvorište Doma kulture ispunila je muzika tamburaša. Bilo ih je preko 40 koji su svojom pesmom uveličali promociju knjige Zorana Kneževa "Tamburaške priče iz davnina". Bio je to svojevrsni omaž svima koji su na bilo koji način u svom životu ostavili makar oku prosečnog posmatrača nevidljiv trag na očuvanje tradicionalne vojvođanske muzike, ali ne samo vojvođanske, jer tambura je instrument koji je rasprostranjen i omiljen širom sveta. Ipak, nekako kad kažemo tamburaši, prva asocijacija je Vojvodina. Ovo je ideja koja je očigledno vodila autora knjige koji je, kako je to rekao mr Siniša Jokić, govoreći na promociji, napravio svojevrsnu enciklopediju na preko 700 stranica, ilustrovanu sa preko1.300 fotografija koje je sakupljao godinama.

Knjiga vredna značaja, ali i promocija koja će ostati upamćena po nastupu tamburaša i Milana Prunića.

Ako volite tamburašku muziku ne propustite da pogledate snimke koje smo napravili tokom promocije.

Zoran Bugarski Brica, jedan od najuticajnijih, živih tamburaša u jednom od ovih video zapisa predstavio je i učesnike, odnosno tri generacije tamburaša koji su svirali na ovoj promociji.

Govorio je i naš Anđelko Pivnički Baba, begešar i tamburaš koji je mnogima od nas svojom pesmom ulepštao barem na trenutak život i učinio da da se osećamo lepše, bolje i veselije. On nam je kroz besedu o životu Srbobrana i njegovih kafana dočarao noćni život Srbobrana u drugoj polovini prošlog veka. Zabeležili smo i njegovu priču pa predlažemo da je poslušate i možda saznate nešto novo iz bogate istorije srbobranskih kafana i o ovdašnjim tamburašima.

 

U sredu uveče gošće Doma kulture i Srbobranaca koji su deo pozorišne publike bile su glumice Tatjana Kecman i Ana Radonjić.

One su se predstavile u kabare predstavi "Nas dve". Duhovito, zabavno, ali u isto vreme i promišljeno, bila je to priča o ženi koja je savremenim životom razapeta između karijere i iskonske ženske potrage za ljubavlju. Publika je uživala što su potvrdili aplauzi koje su glumice dobile za svoj nastup.

LAV I MIŠ


Konačno večeras ovaj niz kulturnih događaja za ovu nedelju okončan je dečijom predstavom za najmlađe koja je imala dva izvođenja. U Nadalju i Srbobranu. Deca su potpuno prihvatila igru koju su im ponjudili glumci Predrag Kolarević i mlada Tanja Damjanovski. Obrada jedne od najlepših Ezopovih basni "Lav i miš" u inspirativnom izvođenju ovih dvoje umetnika potpuno je uvukla decu u predstavu tako da su oni bili neodvojivi deo i bez svake sumnje podelili iskustvo i zadovoljstvo igresa glumcima na sceni.

Dom kulture se posle korone vratio na scenu, rekli bi smo u velikom stilu. Nadajmo se da će se tako i nastaviti.

 

  

Postavio: Administrator dana 2021.06.16

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen