Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

OLAKŠICE ZA GRAĐANE KOJI ŽELE DA POVEĆAJU ENERGETSKU EFIKASNOST


Juče je u Kraljevu, Radivoj Debeljački, predsednik opštine potpisao ugovor o dodeli sredstava lokalnim samoupravama za povećanje energetske efikasnosti u okviru nacionalnog programa smanjenja potrošnje električne i toplotne energije. U ime Vlade Srbije potpis je stavila prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike.


Ovaj ugovor obezbeđuje opštini Srbobran 1.000.000 dinara, uz obavezu da iz lokalnog budžeta izdvoji dodatnih 1.500.000 dinara. Kroz odobreni program biće subvencionisano ukupno 50 odsto svake pojedinačne investicije, dok će drugu polovinu snositi individualna domaćinstva u kojim se projekat realizuje.

Opština Srbobran već je usvojila odluku o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na energetskoj sanaciji porodičnih stambenih objekata, kao i utvrdila način sprovođenja i kriterijume za učešće u javnim pozivima za sufinansiranje ovih aktivnosti.

- Očekujemo veliko interesovanje građana.Podrška Ministarstva rudarstva i energetike našoj lokalnoj samoupravi je prvi realizovani korak u ovom procesu, sledi upućivanje javnog poziva potencijalnim izvođačima radova, a odmah nakon toga poziv će biti upućen i svim građanima. Očekujemo da prve investicije budu realizovane u septembru. Naš cilj je smanjenje zagađenja životne sredine, smanjenje utroška energije i njeno efikasno korišćenje. Opština Srbobran će za ove namene i u narednoj, 2022. godini opredeliti sredstva u lokalnom budžetu, jer svaki dinar uložen u ovakve investicije, građanima se višestruko vraća kroz umenjenje njihovih računa za utrošenu energiju, rekao je nakon potpisivanja ugovora Radivoj Debeljački.

- Uslove konkursa je ispunilo 67 lokalnih samouprava, a do sada je opredeljeno milijardu dinara. Ovo je važan dan za sve. Za državu, gradove i opštine, ali i za svakoga od nas, za svako domaćinstvo, koje će moći da zameni stolariju, izolaciju, kotlove za grejanje, rekla je Mihajlovićeva.

 

  

Postavio: Administrator dana 2021.06.26

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen