Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

O TARZANU I OSTALIM JUNACIMA IZ MAŠTE


Ko je Tarzan i zašto mitovi i legende koji se pletu oko ovog, u suštini problematičnog lika, mogu da budu pogubne?! Zašto može da bude ekstremno opasno biti Tarzan iz našeg sokaka, mogući odgovori u tekstu koji sledi:


Rušenje svakog istorijskog mita izaziva sijaset negativnih posledica, koje se direktno ili indirektno odražavaju na određenu populaciju ili konzumenta istog.

Kao što, recimo, oružani sukobi osim direktnih stradanja i razaranja ostavljaju duboke traume na direktne učesnike i na bliže okruženje, tako i mitološki tj. junaci iz mašte, ostavljaju dubokog traga na normalan život populacije. Stoga je izvesno da mitološke junake svakako možemo svrstati u grupu specijalnih ratova, a još bolje u sukobe generacija niskog intenziteta.Filozofsko pitanje koje deluje prilično metafizički i zahteva sociološke analize, a može da dogura i do parlamentarne rasprave. Ali, da malo pojasnimo:

TARZAN, hipotetički borac aristokratskog porekla, neumoljivi delilac pravde u netaknutoj prirodi. Biće, za koje bi malo ko od nas čuo da se nije pojavio kao produkt holivudske industrije limunade na celuloidnoj traci. Oličenje pravednosti i mitski ideal lepote mamio je, a i dan danas mami uzdahe kako tetkica u godinama, tako i napupelih generacija tinejdžerki.

Elem, sve bi to bilo u redu, čova je ok, rekli bi mnogi, ali dubljom analizom se tek ulazi  u srž problema.

Mislim, sve je u redu, Tarzan skače sa drveta na drvo, preslišava i deli lekcije iz ekologije nepodobnim uzurpatorima džungle. Postavlja se pitanje : Šta on radi u slobodno vreme???? Kako leči usamljenost,  tj. kakav je njegov društveni i intimni život i da li je načisto asocijalan tip?!

U predstavi o Tarzanu uzdahe muške populacije izaziva njegova verna saputnica DŽejn, kojoj ruku na srce, ništa ne fali, ali ima jednu manu - nije uvek prisutna. Dakle šta je pisac hteo da kaže: Osim anđeoskog izgleda i preterane sklonosti,  kao vrline, ona ima i jednu manu - preterano švrlja i ostavlja našeg junaka da vene u čežnji.

Ipak, vratimo se našem junaku, dok se nije pojavila ona, Džejn. Tarzan je već po svim aspektima muškosti stasao u pravog dasu, doduše u društvu majmuna, a bogme bila je tu i po koja majmunica. Ne bih imao ništa protiv ovih primata, naših neposrednih srodnika koji su nam vrlo slični po inteligenciji, da oni ne ispoljavaju nepopravljive sklonosti ka majmunskom ponašanju. Verovatno se stoga i za čoveka koji je nestašne naravi kaže da "VOLI SVE MAJMUNE".

Ovako razmišljajući dolazimo do momenta kada moramo sebi,  ali i Tarzanu da postavimo hipotetičko pitanje koje se odnosi na njegovo seksualno vaspitanje.

Pošto je dotični gospodin, aristokratskog porekla kao pravi džentlmen, sigurno bi prećutao odgovor. E, zbog toga Vam ja nudim par odgovora, jer ne želim da omladinu držim u zabludi i neizvesnosti:

Odgovor A) Tarzan je moralno čist kao suza i želi da u bračne vode uplovi nevin. (Verovatno zbog toga i ne sme da zaprosi "žensku")

Odgovor B) Tarzan je sve što zna o životu, naučio od svog plemena koje ga je odhranilo. Tako je savladao i veštinu udvaranja i vođenja ljubavi od pripadnica svog plemena tj. majmuna ženskog pola. (StIdi se zbog toga i ne zna šta bi radio u braku, ako se to sazna. Zbog toga nikad neće zaprositi "žensku").

Odgovor C) Tarzan je u mladosti učestvovao u prljavim igrama muških propadnika svog plemena, te je stekao sklonost ka istom polu. (Glumi mačo tipa, a u suštini udara beznadežnu čežnju. Nikad neće zaprositi "žensku" , jer ga kao seksualni objekt uopšte ne interesuje)

Odgovor D) Tarzan je sva svoja saznanja sticao sam, pa je stoga i sam sebi dovoljan. Postao je nepopravljivi narcis. (Neće zaprositi "žensku", jer mu ništa ne znači kad je sam sebi dovoljan)

Pošto ste pročitali pitanja i odgovore jasno Vam je zašto su mnogi tipovi, koji su u mladosti preferirali sličnost sa Tarzanom ostali večiti usamljenici.

U suštini i meni je lično žao Tarzana, pošto nikad neće ostvariti zakonsko pravo na dečiji dodatak.

 

By Grof 

Postavio: Administrator dana 2016.10.07

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 45
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen