Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Dru┼ítvo

BELJANSKU BARU URE─ÉIVALO 280 VOLONTERA IZ CELE SRBIJE


Velika volonterska akcija ure─Ĺenja parka prirode „Beljanska bara“ u opštini Srbobran, u kojoj je u─Źestvovalo 280 volontera iz cele Srbije, odr┼żana je ju─Źe, 8. 10. 2016. godine, u organizaciji Arhus centra Novi Sad, uz donatorsku i volontersku podršku Erste banke.


Arhus centar Novi Sad, zajedno sa ovom bankom  ve─ç drugu godinu organizuje sli─Źne aktivnosti, a partneri u akciji „Volonteri – prijatelji Beljanske bare“ im je ove godine JVP ’’Vode Vojvodine“, koje je upravlja─Ź zašti─çenog podru─Źja Parka prirode „Beljanska bara“, MZ Turija i opština Srbobran.

Volonteri iz cele Srbije

Volonteri su zaposleni Erste banke, a u akciji je u─Źestvovalo i oko 50 mališana, prijatelja Beljanske bare. 

Skup je bio na salašu Tati─ç, gde su za sve u─Źesnike pripremljeni doru─Źak i ru─Źak, a volonteri su imali priliku da kupe, doma─Źi ajvar, med, kisele krastavce, rakiju, vino, jabuke...

Pozdravljaju─çi volontere iz cele zemlje predsednik opštine Srbobran Neško ─îesti─ç istakao je da je današnja akcija od velikog zna─Źaja za ovu lokalnu samoupravu.

Ju─Źe se u Parku prirode „Beljanska bara“ ure─Ĺivao prostor od ─Źetiri kilometra kraj vodenih površina. ─îiš─çene su staze, košene su i sakupljene invazivne vrste vegetacije, skupljen je otpad sa okolnog terena, se─Źena je trska, postavljen je novi mobilijari i adaptirani postoje─çi,  a ure─Ĺeno je i de─Źije igralište, kao i osmatra─Źnica za ptice.  

dr Huš─çi Kornelija - Plavi krug u akciji

Za najmla─Ĺe u─Źesnike organizovana je edukacija o zna─Źaju o─Źuvanja zdrave ┼żivotne sredine, biljnog i ┼żivotinjskog sveta koji se nalazi na ovim prostorima. Deca iz cele Srbije, njih 50, upoznala su se osnovnim karakteristikama Parka prirode „Beljanska bara“, nakon ─Źega su od skupljene plasti─Źne ambala┼że pravili pojilice i hranilice za ptice.

U─Źesnici akcije bili su i izvi─Ĺa─Źi iz Temerina, predstavnici Crvenog krsta Temerin i Udru┼żenje Plavi krug i Doma zdravlja Srbobran.

Predsednik opštine Neško ─îesti─ç sa svojim saradnicimna, dr Ilijom Gazepov i Aleksandrom Jojki─çem

Vodotok Beljanske bare je ekološki koridor koji preko Velikog ba─Źkog kanala omogu─çuje komunikaciju kopnenih i vodenih vrsta vla┼żnih staništa sa me─Ĺunarodnim koridorom, rekom Tisom. Beljanska bara je stanište oko 250 vrsta biljaka i ┼żivotinja, od ─Źega je više od 50 zašti─çeno, a 83 strogo zašti─çeno. To je o─Źuvan vodotok sa 136 vrsta ptica i 23 vrste riba. Park prirode “Beljanska bara” proglašen je za zašti─çeno podru─Źje tre─çe kategorije, ukupne površine 173 hektara. Oko zašti─çenog podru─Źja uspostavljena je zaštitna zona površine 326  hektara.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2016.10.09   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 1, gostiju: 51
Administrator
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen