Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

BELJANSKU BARU UREĐIVALO 280 VOLONTERA IZ CELE SRBIJE


Velika volonterska akcija uređenja parka prirode „Beljanska bara“ u opštini Srbobran, u kojoj je učestvovalo 280 volontera iz cele Srbije, održana je juče, 8. 10. 2016. godine, u organizaciji Arhus centra Novi Sad, uz donatorsku i volontersku podršku Erste banke.


Arhus centar Novi Sad, zajedno sa ovom bankom  već drugu godinu organizuje slične aktivnosti, a partneri u akciji „Volonteri – prijatelji Beljanske bare“ im je ove godine JVP ’’Vode Vojvodine“, koje je upravljač zaštićenog područja Parka prirode „Beljanska bara“, MZ Turija i opština Srbobran.

Volonteri iz cele Srbije

Volonteri su zaposleni Erste banke, a u akciji je učestvovalo i oko 50 mališana, prijatelja Beljanske bare. 

Skup je bio na salašu Tatić, gde su za sve učesnike pripremljeni doručak i ručak, a volonteri su imali priliku da kupe, domači ajvar, med, kisele krastavce, rakiju, vino, jabuke...

Pozdravljajući volontere iz cele zemlje predsednik opštine Srbobran Neško Čestić istakao je da je današnja akcija od velikog značaja za ovu lokalnu samoupravu.

Juče se u Parku prirode „Beljanska bara“ uređivao prostor od četiri kilometra kraj vodenih površina. Čišćene su staze, košene su i sakupljene invazivne vrste vegetacije, skupljen je otpad sa okolnog terena, sečena je trska, postavljen je novi mobilijari i adaptirani postojeći,  a uređeno je i dečije igralište, kao i osmatračnica za ptice.  

dr Hušći Kornelija - Plavi krug u akciji

Za najmlađe učesnike organizovana je edukacija o značaju očuvanja zdrave životne sredine, biljnog i životinjskog sveta koji se nalazi na ovim prostorima. Deca iz cele Srbije, njih 50, upoznala su se osnovnim karakteristikama Parka prirode „Beljanska bara“, nakon čega su od skupljene plastične ambalaže pravili pojilice i hranilice za ptice.

Učesnici akcije bili su i izviđači iz Temerina, predstavnici Crvenog krsta Temerin i Udruženje Plavi krug i Doma zdravlja Srbobran.

Predsednik opštine Neško Čestić sa svojim saradnicimna, dr Ilijom Gazepov i Aleksandrom Jojkićem

Vodotok Beljanske bare je ekološki koridor koji preko Velikog bačkog kanala omogućuje komunikaciju kopnenih i vodenih vrsta vlažnih staništa sa međunarodnim koridorom, rekom Tisom. Beljanska bara je stanište oko 250 vrsta biljaka i životinja, od čega je više od 50 zaštićeno, a 83 strogo zaštićeno. To je očuvan vodotok sa 136 vrsta ptica i 23 vrste riba. Park prirode “Beljanska bara” proglašen je za zaštićeno područje treće kategorije, ukupne površine 173 hektara. Oko zaštićenog područja uspostavljena je zaštitna zona površine 326  hektara.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2016.10.08   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin