Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Dru┼ítvo

BELJANSKU BARU URE─ÉIVALO 280 VOLONTERA IZ CELE SRBIJE


Velika volonterska akcija ure─Ĺenja parka prirode „Beljanska bara“ u opštini Srbobran, u kojoj je u─Źestvovalo 280 volontera iz cele Srbije, odr┼żana je ju─Źe, 8. 10. 2016. godine, u organizaciji Arhus centra Novi Sad, uz donatorsku i volontersku podršku Erste banke.


Arhus centar Novi Sad, zajedno sa ovom bankom  ve─ç drugu godinu organizuje sli─Źne aktivnosti, a partneri u akciji „Volonteri – prijatelji Beljanske bare“ im je ove godine JVP ’’Vode Vojvodine“, koje je upravlja─Ź zašti─çenog podru─Źja Parka prirode „Beljanska bara“, MZ Turija i opština Srbobran.

Volonteri iz cele Srbije

Volonteri su zaposleni Erste banke, a u akciji je u─Źestvovalo i oko 50 mališana, prijatelja Beljanske bare. 

Skup je bio na salašu Tati─ç, gde su za sve u─Źesnike pripremljeni doru─Źak i ru─Źak, a volonteri su imali priliku da kupe, doma─Źi ajvar, med, kisele krastavce, rakiju, vino, jabuke...

Pozdravljaju─çi volontere iz cele zemlje predsednik opštine Srbobran Neško ─îesti─ç istakao je da je današnja akcija od velikog zna─Źaja za ovu lokalnu samoupravu.

Ju─Źe se u Parku prirode „Beljanska bara“ ure─Ĺivao prostor od ─Źetiri kilometra kraj vodenih površina. ─îiš─çene su staze, košene su i sakupljene invazivne vrste vegetacije, skupljen je otpad sa okolnog terena, se─Źena je trska, postavljen je novi mobilijari i adaptirani postoje─çi,  a ure─Ĺeno je i de─Źije igralište, kao i osmatra─Źnica za ptice.  

dr Huš─çi Kornelija - Plavi krug u akciji

Za najmla─Ĺe u─Źesnike organizovana je edukacija o zna─Źaju o─Źuvanja zdrave ┼żivotne sredine, biljnog i ┼żivotinjskog sveta koji se nalazi na ovim prostorima. Deca iz cele Srbije, njih 50, upoznala su se osnovnim karakteristikama Parka prirode „Beljanska bara“, nakon ─Źega su od skupljene plasti─Źne ambala┼że pravili pojilice i hranilice za ptice.

U─Źesnici akcije bili su i izvi─Ĺa─Źi iz Temerina, predstavnici Crvenog krsta Temerin i Udru┼żenje Plavi krug i Doma zdravlja Srbobran.

Predsednik opštine Neško ─îesti─ç sa svojim saradnicimna, dr Ilijom Gazepov i Aleksandrom Jojki─çem

Vodotok Beljanske bare je ekološki koridor koji preko Velikog ba─Źkog kanala omogu─çuje komunikaciju kopnenih i vodenih vrsta vla┼żnih staništa sa me─Ĺunarodnim koridorom, rekom Tisom. Beljanska bara je stanište oko 250 vrsta biljaka i ┼żivotinja, od ─Źega je više od 50 zašti─çeno, a 83 strogo zašti─çeno. To je o─Źuvan vodotok sa 136 vrsta ptica i 23 vrste riba. Park prirode “Beljanska bara” proglašen je za zašti─çeno podru─Źje tre─çe kategorije, ukupne površine 173 hektara. Oko zašti─çenog podru─Źja uspostavljena je zaštitna zona površine 326  hektara.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2016.10.09   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANA


AKI RAHIMOVSKI 05.06.1955. - 22.01.2022.

Pretraga
Partneri
Oglasi
Srbobran.net
Instagram
Royal
Termoglas
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen