Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / U VREME PANDEMIJE

NEDOPUSTIVO JE DA 50% ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU I PROSVETI NISU VAKCINISANI!


Da postoje problemi kad je vakcinacija u pitanju potvrdio nam je dr Ilija Gazepov, član Opštinskog veća opštine Srbobran i osnivač Udruženja za borbu protiv dijabetesa "Plavi krug". On je ocenio kao nedopustivo da zaposleni u zdravstvu i prosveti su u 50 odsto nevakcinisani. Umesto da budu nosioci rešenja problema epidemije, zdravstveni i prosvetni radnici su nosioci problema epidemije, rekao je Gazepov.


Gazepov je takođe rekao da kod nas u opštini Srbobran vakcinacija je redovna, jeste usporena, ali u svakom slučaju teče.

- Nisam zadovoljan odzivom posebno mladih generacija, a oni su sada nosioci i čuvari virusa. Od početka septembra broj novoobolelih je u stalnom porastu i verovatnu će ovaj mesec biti vrlo težak kada je u pitanju COVID 19 infekcija.I pogledajte sada apsurd, zaposleni u zdravstvu i prosveti su u 50 odsto nevakcinisani. Umesto da budu nosioci rešenja problema epidemije, zdravstveni i prosvetni radnici su nosioci problema epidemije. Lično ne raspolažem rečima kojim mogu da dovoljno osudim takvo bahato, nehumano i, pre svega, nedopustivo ponašanje zdravstvenih i prosvetnih radnika koji nisu vakcinisani. Žao mi je i što neki političari i lekari se neodgovorno ponašaju u donošenju pravovremenih odluka i pred javnost izlaze sa zbunjujućim izjavama, rekao je Gazepov.

U ovom obraćanju javnosti dr Gazepov se osvrnuo i na uslove rada u Domu zdravlja:

- Dom zdravlja 'Dr Đorđe Bastić' radi u vrlo teškim uslovima. Ceo sistem rada je prenapregnut, pre svega mislim u kadrovskom delu, ali za sada, uz veliki napor i odricanja i zalaganja većine zaposlenih, uspešno odoleva svim izazovima. Veliki problem predstavljaju nevakcinisani lekari i lekari koji se nalaze na sumnjivim bolovanjima. Ti lekari zbog svoje nesposobnosti i neznanja, ne samo u profesionalnom smislu, već i u čisto ljudskom smislu, pljunuli su na Hipokratovu zakletvu, izdali svoje kolege i, pre svega, svoje pacijente. Pobegli su, šetaju se po Srbobranu, dok lekari koji rade su pod velikim pritiskom, što nije dobro ni za njihov rad ni za njihovo zdravlje. Pacijenti su prinuđeni da dodatno pate zbog krajnje nehumanog ponašanja tih lekara. Kada na to dodamo da su naša tri lekara otišla na rad u novu COVID bolnicu u Novom Sadu, a na birou nema nijednog nezaposlenog lekara, možemo naslutiti u kakvim otežanim uslovima radi naš Dom zdravlja.Apelujem na sve zdravstvene i prosvetne radnike da se ne ugledaju na nesposobne i nehumane lekare koji su zbog svog neznanja, nesposobnosti i sebičnosti pobegli od svojih pacijenata i ostavili svoje kolege da se pate u svom humanom radu. Apelujem i na sve političare na odgovornim mestima da preduzmu, napokon, prave mere u zaštiti zdravlja ljudi i zdravstvene struke. Apelujem na 'velike' doktore da ne daju nikakve izjave ako nisu zasnovane na činjenicama, ako se do njih nije došlo na način koji se svakodnevno koristi u medicini - sakupljanjem podataka, upoređivanjem, istraživanjem, radovima.

Dalje u svojoj izjavi dr Gazepov je podsetio da samo zahvaljujući vakcinama iskorenjene su mnoge opake bolesti, bolesti koje se u prošlosti uništavale gradove i regije. Samo vakcinacijom i vakcinama kojim raspolažemo, možemo pobediti COVID 19, bolest koja danas preti našim životima i menja na gore našu svakodnevicu; to moramo zaustaviti.

U prostorijama "Plavog kruga", u ulici Sonje Marinković 18a, svakodnevno se vrši imunizacija i akcija će trajati dok i poslednji stanovnik opštine Srbobran ne pokaže želju da se vakciniše, kaže dr Gazepov i dodaje:

- I dan danas redovnim vakcinacijama držimo pod kontrolom mnoga obolenja i sprečavamo ih da ostave trajne posledice po ljudski organizam. Pandemije ili epidemije predstavljaju veliki problem, ne samo medicinsko - zdravstveni, već i socijalni, ekonomski, problem koji utiče na celo društvo. Sada smo svedoci da zbog COVID 19 imamo u velikoj meri zaustavljen normalan život. Posledice su velike, ne samo kroz patnju i bolesti građana, već imamo degradaciju svih segmenata ljudskog života, svih njegovih sfera, a pre svega zdravstva, školstva, ekonomije, kulture. Kada je u pitanju zdravstveni sistem koji kod epidemija trpi enormni pritisak, uvek se događa da u tom periodu najveći stradalnici iliti gubitnici postanu hronični bolesnici, koji zbog preduzimanja pojedinih specifičnih mera, uvedenih u cilju zaštite zdravstvenog sistema i borbe protiv uzročnika epidemije, nisu u mogućnosti da se normalno leče. U školstvu najveći gubitnici postaju učenici, sve ono što izgube ili propuste u normalnoj nastavi veoma teško se nadoknađuje, a tako je i sa bolesnicima - teško je nadoknaditi propuštene prilike za lečenje koje je bilo sprečeno epidemijom.

Gazepov takođe izdvaja svoje mišljenje i smatra da je možda sazrelo vreme i za strogo poštovanje zakonskih odredbi. Postoji zakon i pravilnik o imunizaciji koji omogućava da se uvedu obavezne vakcinacije za pojedina zanimanja. I sada postoji obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike. Lično smatram da ne postoji nijedan pravni razlog da se ne uvede obavezna vakcinacija za zdravstvene i prosvetne radnike. S druge strane, ne protivim se ni uvođenju pojedinih sankcija za nevakcinisane, poput sprečavanja da prisustvuju nekim skupovima, da koriste pojedine usluge i slično. Ako nevakcinisani smatraju da imaju pravo da biraju, onda i svi ostali koji su vakcinisani (koji nisu stekli imunitet), bolesni, deca, trudnice imaju pravo da traže sigurnost i zaštitu za svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih.

  

Postavio: Administrator dana 2021.09.09   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 35
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen