Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

POTPISAN NOVI SPORAZUM O SARADNJI SRBOBRANA I JANOŠHALME


Danas su u Srbobranu kao gosti bili članovi zvanične delegacije Janošhalme, grada u Mađarskoj sa kojim je naša opština prvi put potpisala sporazum o bratimljenju pre dvadeset godina. Danas je taj sporazum obnovljen.


Delegaciju koju je predvodio gradonačelnik Janošhalme, Zoltan Celer, sačekao je sa svojim saradnicima Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran.

- Janošhalma, osim Srbobrana, ima ugovor o bratskim odnosima sa opštinama Bačka Topola i Temerin. Sa svim opštinama naša lokalna samouprava ima jako dobru saradnju i voleli bi da se to i u buduće tako nastavi. Mišljenja smo da moramo da uskladimo i zajedničke projekte, konkurse, i na tom polju razvijemo dalju saradnju. Smatram da bi za oba grada bilo korisno kada bi zajednički konkurisali za različite programe razvoja. Takođe, smatram da to nije važno gledajući isključivo iz naše perspektive, nego i iz perspektive Srbobrana. Ispred Janošhalme i Srbobrana su značajni evropski izvori koji su nam dostupni i na kojima, pored postojećih, možemo početi konkretnu izgradnju neke buduće saradnje. Od značajnih izvora iz Evropske unije možemo izgraditi i razvijati Janošhalmu i Srbobran. Ne mislim isključivo na infrastrukturna ulaganja, već na cele naše zajednice, kazao je prilikom potpisivanja sporazuma Zoltan Celer.

U svojoj izjavi za medije Radivoj Debeljački je naglasio da nakon današnjeg susreta sa prijateljima iz Orošhaze, veliki praznik katoličke crkve u Srbobranu bio je dobar povod i za susret sa prijateljima iz Janošhalme.

- Ovo je prilika da ponovo obnovimo prijateljske vez. Ovaj sporazum daje okvir za naše odnose. Prvi put potpisan je pre 20 godina i potvrđuje ono što smo do sada uradili sa Janošhalmom, gradom u oblasti Bač-Kiškun. On nas usmerava na izgradnju i učvršćivanje prijateljskih odnosa, na korist obe strane. Smatram da postoji još dovoljno prostora za proširenje različitih veza, a pre svega se to odnosi na prekogranične projekte. Imamo priliku da zajedno konkurišemo za njih, za razliku od saradnje sa Orošhazom, koja se nalazi u drugoj oblasti. Sa Janošhalmom smo imali već nekoliko puta takvu saradnju i drago nam je da u istom smeru nastavimo i u budućnosti, da ostavimo čvrstu saradnju dva grada i za one koji dolaze iza nas. Hvala gostima što su pronašli vremena da posete naš grad, uzvratna poseta biće organizovana veoma brzo, rekao je Debeljački. 

Postavio: Administrator dana 2021.09.14

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Royal
Termoglas
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen