Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Å kolstvo

JOŠ JEDNA NAGRADA ZA VRTIĆ "BUBAMARA" U NADALJU!


Nadaljska “Bubamara” je, nakon pokrajinskog priznanja za najuspešniju predškolsku ustanovu u oblasti razvoja ekološke svesti kod dece i zaštiti životne sredine, stekla I status međunarodne Eko-škole / Eko-vrtića.


Vrtiću “Bubamara” je 8. oktobra 2021. godine, na godišnjem sastanku ekoloških koordinatora u Vladimircima, dodeljen sertifikat o stečenom statusu međunarodne Eko-škole. On se dodeljuje za dostignuća u sprovođenju i unapređivanju obrazovanja o održivom razvoju i stalnom poboljšanju po pitanjima životne sredine u samom vrtiću i njegovoj široj okolini. Najviše priznanje uz to je Zelena zastava sa znakom "Eko-schools" koju je “Bubamara” takođe dobila, a koju je primila koordinatorka Programa, vaspitačica Danijela Miličić Trebaticki.

Priča o Zelenoj zastavi je započela 5. O2. 2020. godine, od kada su bubamarci i vaspitačica Danijela, uz svesrdno zalaganje roditelja i podršku lokalne samouprave, prešli sedam programskih koraka Eko-škole.

Cilj programa Eko-škole je da se kroz različite aktivnosti razvija svest dece i lokalne zajednice o važnosti suživota sa prirodom i da se naprave pozitivni pomaci u odnosu na očuvanje životne sredine.

Organizacija Ambasadori održivog razvoja i životne sredine ima ulogu Nacionalnog operatera za Srbiju i jedina je ovlašÄ‡ena organizacija iz naše zemlje za sprovođenje programa “Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine” – Foundation for Environmental Education – FEE u Srbiji. 

U Republici Srbiji međunarodni program Eko – škole podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja „kao projekat koji ima za cilj zaštitu životne sredine i promovisanje obrazovanja za održivi razvoj“, a pokrovitelj je Ministarstvo zdravlja.

Izvođenje programa nadzire Nacionalni komitet i Organizacija nacionalni operater za sprovođenje Programa u Srbiji.

Danas je međunarodni program Fondacije za obrazovanje za životnu sredinu (FEE) – „Eko-škole“ najpoznatiji model obrazovanja u oblasti životne sredine i održivog razvoja u svetu, osmišljen da se primenjuje kroz nastavu i vannastavne aktivnosti u obrazovnim ustanovama svih nivoa, a njegova misija je da edukuje mlade generacije da budu osetljive na prirodu i pitanja zaštite životne sredine, okruženje i osnaži ih za donošenje odgovornih odluka o razvoju društva u budućnosti.

Eko-vrtić „Bubamara“ stalnim aktivnostima na zaštiti životne sredine podiže svest dece da postanu glavna pokretačka snaga promena održivog razvoja društva, kroz zabavu, istraživanje i aktivno učenje.

Priznanje koje je vrtić dobio je samo dodatna motivacija da se nastavi istim putem, korak dalje u očuvanju životne sredine i održivom razvoju. Ništa neće biti teško, jer je to jedini ispravan, pravi zeleni put.

PRIKLJUČI SE EKO BUBAMARCIMA


Kako bismo doprineli stvaranju svetlije i bolje budućnosti, a kao jedan od potrebnih koraka u okviru projekta Eko-škola, oformljen je eko-odbor, čiji su članovi deca, roditelji, osoblje vrtića, studenti, predstavnici lokalne zajednice. U njega mogu da se uključe svi ljubitelji prirode i borci za očuvanje zdrave okoline. Pozvani ste, samo nam se javite, poručila je Danijela Miličić Trebaticki (desno) i dodala:

Biti ekološki svestan je jednako bitno kao i biti visokoobrazovan, jer zdrava budućnost naše planete zavisi od dobrih odluka onih koji o njoj treba da brinu – a to smo svi mi.

  

Postavio: Administrator dana 2021.10.12   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Sinisa kuca na prodaju
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen