Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3475/jo-jedna-nagrada-za-vrtibubamarau-nadalju/

Verzija za štampu / To ScreenviewJOŠ JEDNA NAGRADA ZA VRTIĆ "BUBAMARA" U NADALJU!


Nadaljska “Bubamara” je, nakon pokrajinskog priznanja za najuspešniju predškolsku ustanovu u oblasti razvoja ekološke svesti kod dece i zaštiti životne sredine, stekla I status međunarodne Eko-škole / Eko-vrtića.


Vrtiću “Bubamara” je 8. oktobra 2021. godine, na godišnjem sastanku ekoloških koordinatora u Vladimircima, dodeljen sertifikat o stečenom statusu međunarodne Eko-škole. On se dodeljuje za dostignuća u sprovođenju i unapređivanju obrazovanja o održivom razvoju i stalnom poboljšanju po pitanjima životne sredine u samom vrtiću i njegovoj široj okolini. Najviše priznanje uz to je Zelena zastava sa znakom "Eko-schools" koju je “Bubamara” takođe dobila, a koju je primila koordinatorka Programa, vaspitačica Danijela Miličić Trebaticki.

Priča o Zelenoj zastavi je započela 5. O2. 2020. godine, od kada su bubamarci i vaspitačica Danijela, uz svesrdno zalaganje roditelja i podršku lokalne samouprave, prešli sedam programskih koraka Eko-škole.

Cilj programa Eko-škole je da se kroz različite aktivnosti razvija svest dece i lokalne zajednice o važnosti suživota sa prirodom i da se naprave pozitivni pomaci u odnosu na očuvanje životne sredine.

Organizacija Ambasadori održivog razvoja i životne sredine ima ulogu Nacionalnog operatera za Srbiju i jedina je ovlašÄ‡ena organizacija iz naše zemlje za sprovođenje programa “Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine” – Foundation for Environmental Education – FEE u Srbiji. 

U Republici Srbiji međunarodni program Eko – škole podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja „kao projekat koji ima za cilj zaštitu životne sredine i promovisanje obrazovanja za održivi razvoj“, a pokrovitelj je Ministarstvo zdravlja.

Izvođenje programa nadzire Nacionalni komitet i Organizacija nacionalni operater za sprovođenje Programa u Srbiji.

Danas je međunarodni program Fondacije za obrazovanje za životnu sredinu (FEE) – „Eko-škole“ najpoznatiji model obrazovanja u oblasti životne sredine i održivog razvoja u svetu, osmišljen da se primenjuje kroz nastavu i vannastavne aktivnosti u obrazovnim ustanovama svih nivoa, a njegova misija je da edukuje mlade generacije da budu osetljive na prirodu i pitanja zaštite životne sredine, okruženje i osnaži ih za donošenje odgovornih odluka o razvoju društva u budućnosti.

Eko-vrtić „Bubamara“ stalnim aktivnostima na zaštiti životne sredine podiže svest dece da postanu glavna pokretačka snaga promena održivog razvoja društva, kroz zabavu, istraživanje i aktivno učenje.

Priznanje koje je vrtić dobio je samo dodatna motivacija da se nastavi istim putem, korak dalje u očuvanju životne sredine i održivom razvoju. Ništa neće biti teško, jer je to jedini ispravan, pravi zeleni put.

PRIKLJUČI SE EKO BUBAMARCIMA


Kako bismo doprineli stvaranju svetlije i bolje budućnosti, a kao jedan od potrebnih koraka u okviru projekta Eko-škola, oformljen je eko-odbor, čiji su članovi deca, roditelji, osoblje vrtića, studenti, predstavnici lokalne zajednice. U njega mogu da se uključe svi ljubitelji prirode i borci za očuvanje zdrave okoline. Pozvani ste, samo nam se javite, poručila je Danijela Miličić Trebaticki (desno) i dodala:

Biti ekološki svestan je jednako bitno kao i biti visokoobrazovan, jer zdrava budućnost naše planete zavisi od dobrih odluka onih koji o njoj treba da brinu – a to smo svi mi.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign