Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3482/-19/

Verzija za tampu / To ScreenviewСРБОБРАН СВЕЧАНО ПОВОДОМ 19. ОКТОБРА


Данас су у оквиру обележавања Дана општине Србобран и Дана ослобођења Србобрана, 19.октобра, положени венци на спомен обележје жртвама фашизма током Другог светског рата, а потом је одржана Свечана седница СО Србобран где су додељена признаља појединцима и удружењима у оквиру Октобарске награде.


Венце су данас положили руководство општине Србобран - Радивој Дебељачки, председник општине, Милена Аларгић, председница Скупштине општине, и Милица Зарић, заменица председника општине; покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и заменик секретара Радивој Парошки, затим начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић, као и делегације СУБНОР Србобран, Удружења ратних војних инвалида Србобран, Удружења бораца од 1991. до 1999. године "Храбри борци" Србобран, и локални одбори Српске напредне странке, Српске радикалне странке и Социјалистичке партије Србије.

Химну "Боже правде" за ову прилику извео је хор Основне школе "Вук Караџић", док су стихове песме "Наслеђе" Милана Ракића рецитовали ученице ове школе Ана Станојевић и Андреа Каић. Стихове песме "Родна груда" Симе Пандуровића рецитовали су ученици Јован Милошевић, Лазар Чолић и Михајло Мркшић.

- Драги моји суграђани, честитам вам Дан ослобођења у нади да ће овај датум остати вечно упамћен као симбол тежње за слободом, јер је на нама задатак да даље преносимо поруке генерацијама које долазе, чувајући сећање на оне који су се несебично жртвовали за све нас. Важно је разумети своју прошлост, да би знали како да живимо у садашњости и на који начин градити будућност. Живела слобода! Живела Србија, рекао је између осталог у свом говору Радивој Дебељачки.

Након њега пред микрофон је стала Весна Васић, председница локалног одбора СУБНОР-а и указала да су међу нама и живи учесници II Светског рата, Љубомир Павков и Младен Нићин, који нам са пуно жара причају о борбама за слободу, уз пуно љубави према свим чуварима наше традиције који не дозвољавају да заборав победи и да је то залог за живот који живимо.

- На овом месту данас сећамо се свих знаних и незнаних и њиховог јунаштва, никада не смемо заборавити колика је њихова љубав према отаџбини, њихову снагу и борбу за слободу. Слава свим борцима јунацима који су учествовали у борби против фашизма, у борби против окупатора, а посебно слава свима онима који су учествовали у ослобађању државе. Нек почивају у миру нека им је вечна хвала и слава, рекла је Весна Васић.

Свечана седница почела је извођењем државне химне у извођењу хора ОШ "Вук Караџић", а председавала је Милена Аларгић.

- Овај дан нас упозорава да овакви ратни сукоби, који су донели велике патње, страховита разарања и страдања, више се никада не смеју поновити. Овај дан нас обавезује да се сећамо свих жртава које су оставиле неизбрисив траг у борби против фашизма. Овај дан нас опомиње да не смемо заборавити славне претке који су своје животе положили за слободу, правду и истину. Поносимо се њима и поштујемо их зато што су нам омогућили да се рађамо, живимо и стварамо у миру и слободи. Велико им хвала што су у наше гене уткали слободарски дух, а ми знамо вредност и цену живота у коме можемо слободно да маштамо, стварамо и образујемо се. Извојевана победа од пре 77 година код свих житеља наше општине изазива дубоко поштовање и понос, и управо присећајући се славне прошлости ми смелије корачамо у будућност, казала је у свом обраћању одборницима, политичким званиницима, гостима и грађанима, Милена Аларгић, а пре доделе признања поводом 19. октобра присутне је поздравио председник општине Србобран, Радивој Дебељачки.

Ове године нико није добио Октобарску награду општине Србобран, али су додељене Захвалнице општине Србобран, за постигнуте примерене резултате, успехе у раду и хумана дела. Како смо то раније објавили захвалнице су добили: Еви Киш, бивша директорка Народне библиотеке Србобран, Бисерка Веселиновић, бивша директорка Центра за социјални рад, Слободан Чобанов, пољопривредник, Вељко Голуб, Галина Јовић, Милана Матић и Робертина Купцо, представници општине Србобран и победници музичког такмичења "Србија у ритму Европе", Удружење пензионера општине Србобран, и Удружење "Рука спаса - Савка Лазић".

Повеља почасног грађанина општине Србобран ове године припала је Живораду Ђурићу - Жићи Марадони, који се емотивним говором обратио присутнима.

С.Н.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign