Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

POVRATAK U RODNI KRAJ - MOMČILO TAPAVICA


Dom kulture u Srbobranu organizuje izložbu posvećenu jednom od najznamenitijih Nadaljčana, Momčilu Tapavici. Otvaranje izložbe je u sredu 03.11. u Galeriji Doma Kulture u 18.00h.


Na našem portalu u više navrata pisali smo o ovom velikanu o kome se u suštini malo zna i koji sigurno zaslužuje značajnije mesto u kolektivnom sećanju našeg naroda.
 
Na prvim modernim Olimpijskim igrama, koje su trajale od 6. do 15. aprila 1896 u Atini, nastupilo je 14 država, a iako Srbija nije bila među njima, na terenima je blistao jedan naš sunarodnik Momčilo Tapavica, Srbin iz Nadalja.
 
„Niko mu nije bio ravan u rvanju, a još manje u dizanju tereta i bacanju kamena s ramena. Bavio se raznim granama sporta i bio je umno i fizički iznad svojih vršnjaka, a kao diplomirani arhitekt nadvisio je intelektualno neškolovane u gardi. Zatim, kao najistaknutiji član Saveza za telesno vaspitanje, postao je pojam u očima vojnika. Imao je samo jednu manu: precenio je svoju snagu i to mu se osvetilo na Olimpijskim igrama u Atini.“, napisao je u svojim memoarima Ferenc Kemenji, potpredsednik MOK i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Mađarske.
 
U susret izložbi, da bi ste saznali više o ovom čudesnom Nadaljčanu, preporučujemo vam da pogledate film koji je premijerno prikazan na festivalu "BELDOCS 2016".
 
 


 

Postavio: Administrator dana 2021.10.31

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 42
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen