Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3494/povratak-u-rodni-kraj-momilo-tapavica/

Verzija za štampu / To ScreenviewPOVRATAK U RODNI KRAJ - MOMČILO TAPAVICA


Dom kulture u Srbobranu organizuje izložbu posvećenu jednom od najznamenitijih Nadaljčana, Momčilu Tapavici. Otvaranje izložbe je u sredu 03.11. u Galeriji Doma Kulture u 18.00h.


Na našem portalu u više navrata pisali smo o ovom velikanu o kome se u suštini malo zna i koji sigurno zaslužuje značajnije mesto u kolektivnom sećanju našeg naroda.
 
Na prvim modernim Olimpijskim igrama, koje su trajale od 6. do 15. aprila 1896 u Atini, nastupilo je 14 država, a iako Srbija nije bila među njima, na terenima je blistao jedan naš sunarodnik Momčilo Tapavica, Srbin iz Nadalja.
 
„Niko mu nije bio ravan u rvanju, a još manje u dizanju tereta i bacanju kamena s ramena. Bavio se raznim granama sporta i bio je umno i fizički iznad svojih vršnjaka, a kao diplomirani arhitekt nadvisio je intelektualno neškolovane u gardi. Zatim, kao najistaknutiji član Saveza za telesno vaspitanje, postao je pojam u očima vojnika. Imao je samo jednu manu: precenio je svoju snagu i to mu se osvetilo na Olimpijskim igrama u Atini.“, napisao je u svojim memoarima Ferenc Kemenji, potpredsednik MOK i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Mađarske.
 
U susret izložbi, da bi ste saznali više o ovom čudesnom Nadaljčanu, preporučujemo vam da pogledate film koji je premijerno prikazan na festivalu "BELDOCS 2016".
 
 Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign