Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

DEBELJA─îKI U POSETI LJUBLJANI!


Predstavnici 40 odabranih srpskih opština i gradova razgovaralo je ju─Źe u Ljubljani sa predstavnicima slovena─Źkih kompanija zainteresovanih za ulaganje i poslovanje u Srbiji, saopšteno je iz kabineta predsednika opštine Srbobran, Radivoja Debelja─Źkog. 


U saopšenju za javnost navodi se, da je priliku da predstavi mogu─çnosti i prednosti ulaganja u Srbobran, dobio i Radivoj Debelja─Źki, predsednik opštine, koji boravak u Sloveniji koristi za uspostavljanje prvih kontakata i promociju lokalne samouprave koju predstavlja.

U okviru privrednog skupa u organizaciji Srbsko-slovena─Źkog poslovnog kluba, Gospodarske zbornice Slovenije i Stalne konferencije gradova i opština - SKGO, Srbobran je dobio vrednu priliku da predstavi svoje privredne potencijale i da sve u─Źesnike bli┼że upozna sa karakteristikama opštine, stavljaju─çi akcenat na slobodne radne zone i potencijale u poljoprivredi, najzna─Źajnijoj privrednoj grani. Uz brojne, uspešne slovena─Źke privrednike, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade Srbije u Sloveniji, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i predsednici Saveza Srba Slovenije."Radi se o veoma zna─Źajnoj poseti Sloveniji, u kojoj smo imali priliku da u ime svih naših gra─Ĺana predstavimo opštinu Srbobran i njene potencijale. Moj prvi utisak je da smo skrenuli pa┼żnju prisutnih privrednika, posebno u delu kada smo govorili o poljoprivrednim kapacitetima i razvoju prerade u povrtarstvu. Srbija i Slovenija ostvaruju intenzivnu ekonomsku saradnju, a to se u velikoj meri odnosi i na AP Vojvodinu, s obzirom da je upravo naš region najzastupljeniji u tim privrednim aktivnostima.

Predstavili smo i slobodne parcele u radnim zonama, u koje je opština Srbobran u prethodnih godinu dana ulagala zna─Źajna sredstva, pre svega se to odnosi na putnu infrastrukturu, jer bez dobrih uslova nije mogu─çe privu─çi ozbiljnu investiciju u našu sredinu. Veoma smo zadovoljni ─Źinjenicom da je u prethodnih godinu u Srbobranu po─Źeo sa radom pogon nema─Źke kompanije 'Alutek', koja u ovom trenutku ima oko 60 zaposlenih, sa tendencijom daljeg razvoja, što dovoljno govori da Srbobran postaje interesantno mesto za nova privredna ulaganja. Veliku zahvalnost dugujemo Ambasadi Republike Srbije u Sloveniji, Njenoj Ekselenciji ambasadorki Zorani Vlatkovi─ç, kao i Crkvenoj opštini Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani, cija podrška i gostoprimstvo nam je veoma zna─Źilo", ocenio je posetu Sloveniji Debelja─Źki.

Ina─Źe, kako je prenela Gospodarska zbornica Slovenije, u─Źesnicima skupa obratio se i po─Źasni konzul Republike Srbije u Sloveniji Toma┼ż Kav─Źi─Ź, koji kao klju─Źnu prednost istakao kontakt i most izme─Ĺu Istoka i Zapada i stabilnost Srbije. "Titulu regionalnog šampiona u privla─Źenju stranih investicija osvaja Srbija, koja ove godine o─Źekuje privredni rast od sedam odsto, pošto je prošle godine dobila ─Źak 69 odsto svih stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana. Prema zvani─Źnim podacima, u Srbiji je aktivno oko 400 slovena─Źkih poslovnih investitora, a ukupna vrednost njihovih ulaganja prelazi milijardu evra. Sistem podsticaja i subvencija u Srbiji je promišljen, izgradnja saobra─çajne i druge infrastrukture je brza i obimna, a sve više se isti─Źe da ─çe glavna konkurentska prednost u budu─çnosti biti pristup i dostupnost odgovaraju─çe kvalifikovane radne snage, što zahteva ulaganja u obrazovanje", saopšteno je iz Gospodarske zbornice Slovenije.Uz sastanke sa privrednicima, delegacija lokalne samouprave koju uz predsednika opštine Radivoja Debelja─Źkog ─Źini i Miloš Jovanovi─ç, direktor JKP "Graditelj", bila je i gost Srpske pravoslavne crkve - Crkvene opštine Ljubljana. Predstavnici srpskih opština u Sloveniji, u Parohijskom domu u Ljubljani posetili su izlo┼żbu starih srpskih ─Źasopisa, ru─Źno pisanih na bojnim poljima za vreme Prvog svetskog rata od strane srpskih vojnika. Izlo┼żbu je otvorila Njena Ekselencija Zorana Vlatkovi─ç, ambasadorka Republike Srbije u Sloveniji.

  

Postavio: Administrator dana 2021.11.04

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Royal
Termoglas
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen