Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3497/debeljaki-u-poseti-ljubljani/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewDEBELJA─îKI U POSETI LJUBLJANI!


Predstavnici 40 odabranih srpskih opština i gradova razgovaralo je ju─Źe u Ljubljani sa predstavnicima slovena─Źkih kompanija zainteresovanih za ulaganje i poslovanje u Srbiji, saopšteno je iz kabineta predsednika opštine Srbobran, Radivoja Debelja─Źkog. 


U saopšenju za javnost navodi se, da je priliku da predstavi mogu─çnosti i prednosti ulaganja u Srbobran, dobio i Radivoj Debelja─Źki, predsednik opštine, koji boravak u Sloveniji koristi za uspostavljanje prvih kontakata i promociju lokalne samouprave koju predstavlja.

U okviru privrednog skupa u organizaciji Srbsko-slovena─Źkog poslovnog kluba, Gospodarske zbornice Slovenije i Stalne konferencije gradova i opština - SKGO, Srbobran je dobio vrednu priliku da predstavi svoje privredne potencijale i da sve u─Źesnike bli┼że upozna sa karakteristikama opštine, stavljaju─çi akcenat na slobodne radne zone i potencijale u poljoprivredi, najzna─Źajnijoj privrednoj grani. Uz brojne, uspešne slovena─Źke privrednike, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade Srbije u Sloveniji, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i predsednici Saveza Srba Slovenije."Radi se o veoma zna─Źajnoj poseti Sloveniji, u kojoj smo imali priliku da u ime svih naših gra─Ĺana predstavimo opštinu Srbobran i njene potencijale. Moj prvi utisak je da smo skrenuli pa┼żnju prisutnih privrednika, posebno u delu kada smo govorili o poljoprivrednim kapacitetima i razvoju prerade u povrtarstvu. Srbija i Slovenija ostvaruju intenzivnu ekonomsku saradnju, a to se u velikoj meri odnosi i na AP Vojvodinu, s obzirom da je upravo naš region najzastupljeniji u tim privrednim aktivnostima.

Predstavili smo i slobodne parcele u radnim zonama, u koje je opština Srbobran u prethodnih godinu dana ulagala zna─Źajna sredstva, pre svega se to odnosi na putnu infrastrukturu, jer bez dobrih uslova nije mogu─çe privu─çi ozbiljnu investiciju u našu sredinu. Veoma smo zadovoljni ─Źinjenicom da je u prethodnih godinu u Srbobranu po─Źeo sa radom pogon nema─Źke kompanije 'Alutek', koja u ovom trenutku ima oko 60 zaposlenih, sa tendencijom daljeg razvoja, što dovoljno govori da Srbobran postaje interesantno mesto za nova privredna ulaganja. Veliku zahvalnost dugujemo Ambasadi Republike Srbije u Sloveniji, Njenoj Ekselenciji ambasadorki Zorani Vlatkovi─ç, kao i Crkvenoj opštini Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani, cija podrška i gostoprimstvo nam je veoma zna─Źilo", ocenio je posetu Sloveniji Debelja─Źki.

Ina─Źe, kako je prenela Gospodarska zbornica Slovenije, u─Źesnicima skupa obratio se i po─Źasni konzul Republike Srbije u Sloveniji Toma┼ż Kav─Źi─Ź, koji kao klju─Źnu prednost istakao kontakt i most izme─Ĺu Istoka i Zapada i stabilnost Srbije. "Titulu regionalnog šampiona u privla─Źenju stranih investicija osvaja Srbija, koja ove godine o─Źekuje privredni rast od sedam odsto, pošto je prošle godine dobila ─Źak 69 odsto svih stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana. Prema zvani─Źnim podacima, u Srbiji je aktivno oko 400 slovena─Źkih poslovnih investitora, a ukupna vrednost njihovih ulaganja prelazi milijardu evra. Sistem podsticaja i subvencija u Srbiji je promišljen, izgradnja saobra─çajne i druge infrastrukture je brza i obimna, a sve više se isti─Źe da ─çe glavna konkurentska prednost u budu─çnosti biti pristup i dostupnost odgovaraju─çe kvalifikovane radne snage, što zahteva ulaganja u obrazovanje", saopšteno je iz Gospodarske zbornice Slovenije.Uz sastanke sa privrednicima, delegacija lokalne samouprave koju uz predsednika opštine Radivoja Debelja─Źkog ─Źini i Miloš Jovanovi─ç, direktor JKP "Graditelj", bila je i gost Srpske pravoslavne crkve - Crkvene opštine Ljubljana. Predstavnici srpskih opština u Sloveniji, u Parohijskom domu u Ljubljani posetili su izlo┼żbu starih srpskih ─Źasopisa, ru─Źno pisanih na bojnim poljima za vreme Prvog svetskog rata od strane srpskih vojnika. Izlo┼żbu je otvorila Njena Ekselencija Zorana Vlatkovi─ç, ambasadorka Republike Srbije u Sloveniji.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign