Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

PO─îINJE RESTAURACIJA SPOMENIKA


Danas su postavljene skele i o─Źigledno da po─Źinju radovi na restauraciji spomenika "Sloboda", rad poznatog vajara Stevana Bodnarova.


Spomenik u slavu palim borcima i ┼żrtvama fašizma u II Svetskom ratu, koji se nalazi na Trgu slobode u Srbobranu, jedan je od simbola našeg mesta.

Postavljen je 1954.godine, a rad je ─Źuvenog jugoslovenskog i srpskog vajara Stevana Bodnarova. Autor spomenika je ro─Ĺen 12. avgusta 1905. godine u Gospo─Ĺincima. Za vreme školovanja napušta bravarski zanat i 1925. upisuje Umetni─Źku školu u Beogradu. Vajarstvo je u─Źio od Palavi─Źija, a potom slikarstvo od Mihajla Milovanovi─ça. Kao stipendista francuske vlade 1934.godine odlazi u Pariz gde se usavršava i izla┼że na nekoliko izlo┼żbi. 

Zbog u─Źestvovanja u ratu, od 1942. do 1944. bio je zatvoren u Banji─Źkom logoru..

Bodnarov je ostao prili─Źno dosledan svojim shvatanjima, zastupaju─çi realisti─Źki stilski izraz u vajarstvu i u slikarstvu. Njegova je bista Dimitrija Tucovi─ça, spomenik streljanima u Jajincima, Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu...

Umro je 20. maja 1993. godine u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslu┼żnih gra─Ĺana na Novom groblju.

Prilikom postavljanja skela uo─Źene su dve ve─çe pukotine, a mogu se videti i golim oko ako se dovoljno pribli┼żite spomeniku.

- Pokrajinski sekretarijat za kulturu odobrio je prvih pola miliona dinara za restauraciju spomenika, oko kojeg se okupljamo i ─Źuvamo kolektivno se─çanje na one koji su za nas polo┼żili ┼żivote. Figura devojke sa bakljom, simbol slobode koju je donela pobeda u Drugom svetskom ratu, bi─çe skinuta sa stuba, sanirana i konzervirana, a postament i cela konstrukcija bi─çe oja─Źani i u─Źvrš─çeni, kazao je u junu ove godine predsednik opštine Radivoj Debelja─Źki.

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2021.11.08

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Royal
Termoglas
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen