Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

DANAS SE SLAVE SVETI VRAČI KOZMA I DAMJAN


Vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Prema narodnom verovanju, današnji dan je dobar za molitvu za ozdravljenje, a veruje se i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.


Svetitelji Kozma i Damjan pomagali su i lečili, ne tražeći zauzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi", pa su u narodu poznati kao sveti Besrebrenici.

Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran, čestitao je danas lekarima i drugim zdravstvenim radnicima Doma zdravlja "Dr Đorđe Bastić" slavu ustanove i slavu esnafa - Svete vrače Kozmu i Damjana.

- Današnji praznik Svetih vrača Kozma i Damjana je pravi momenat da se u ime svih građana opštine Srbobran i svoje lično ime zahvalim lekarima i medicinskim radnicima našeg Doma zdravlja za sve što čine u ovim danima pandemije. Iskazujemo puno poštovanje za nesebičnu brigu i požrtvovanost u svakodnevnoj borbi s korona virusom, za brigu za očuvanje zdravlja građana naše opštine. Hvala za nemerljivu hrabrost, za posvećenost i istrajnost. Sa željom da vam vaši zaštitnici daju novu snagu potrebnu za dugu borbu koju moramo dobiti, čestitam slavu svim posvećenim i odgovornim lekarima i drugim zdravstvenim radnicima Doma zdravlja "Dr Đorđe Bastić", navodi se u čestitki Debeljačkog. 

Postavio: Administrator dana 2021.11.14

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Royal
Termoglas
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen