Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

LENKINO SAZVEŽĐE


Večeras je održano poetsko veče u okviru manifestacije "Lenkin prsten" koje je posvećeno dosadašnjim dobitnicima ove prestižne pesničke nagrade. 


Na poziv Doma kulture odazvali su se Vojislav Karanović, Đorđe Kuburić, Saša Radojčić, Blagoje Baković, Ivan Negrišorac i dr Milan Micić, dok su svi ostali dosadašnji dobitnici opravdali svoj izostanak. Pozdravnu reč u ime Doma kulture uputila je direktorka ustanove. Sonja Vojnović.

Naziv poetske večeri "Lenkino sazvežđe" u potpunosti je opravdao naziv. Prisetili smo se svih dosadašnjih dobitnika, pesme su govorili pesnici, a bila ovo prilika i da se kaže nešto više o samoj nagradi, kao i o intimnom osećaju svakog pesnika ponaosob o značaju i uticaju koji je ova nagrada na njih ostavila.

- Meni je ovo jedna od najdražih nagrada, posebno zbog toga što je okolnost zbog koje je Lenka postala slavna i zbog koje je nastala jedna od najlepših pesama srpskoga jezika, toliko vredna da su Srbobranci u znak zahvalnosti sudbini što je Lenka živela na njihovoj teritoriji, u Srbobranu, od prstena Lenkinog osmislili književnu nagradu. U tom prstenu je bio prst kroz koji je tekla najvoljenija krv ženska, najvoljenija krv srpske poezije, pa su oni pomoću tog prstena napravili volšebnu tazbinu pesnika i poezije. Prstenujući tim prstenom dobitnike, podiže se spomenik toj ljubavi a podiže se i spomenik jeziku srpskome, rekao je Blagoje Baković.

Poseban osvrt na početke i vreme kada je rođena ideja o nagradi "Lenkin prsten" imao je Ivan Negrišorac koji je svojim govorom upriličio omaž Milanu Dunđerskom, icejnom tvorcu nagrade. 

U muzičkom delu nastupile su Agota Vitkai Kučera i pijanistkinja Jelena Simonović Kovačević.

  

Postavio: Administrator dana 2021.11.17

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen