Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3522/lenkino-sazvee/

Verzija za štampu / To ScreenviewLENKINO SAZVEŽĐE


Večeras je održano poetsko veče u okviru manifestacije "Lenkin prsten" koje je posvećeno dosadašnjim dobitnicima ove prestižne pesničke nagrade. 


Na poziv Doma kulture odazvali su se Vojislav Karanović, Đorđe Kuburić, Saša Radojčić, Blagoje Baković, Ivan Negrišorac i dr Milan Micić, dok su svi ostali dosadašnji dobitnici opravdali svoj izostanak. Pozdravnu reč u ime Doma kulture uputila je direktorka ustanove. Sonja Vojnović.

Naziv poetske večeri "Lenkino sazvežđe" u potpunosti je opravdao naziv. Prisetili smo se svih dosadašnjih dobitnika, pesme su govorili pesnici, a bila ovo prilika i da se kaže nešto više o samoj nagradi, kao i o intimnom osećaju svakog pesnika ponaosob o značaju i uticaju koji je ova nagrada na njih ostavila.

- Meni je ovo jedna od najdražih nagrada, posebno zbog toga što je okolnost zbog koje je Lenka postala slavna i zbog koje je nastala jedna od najlepših pesama srpskoga jezika, toliko vredna da su Srbobranci u znak zahvalnosti sudbini što je Lenka živela na njihovoj teritoriji, u Srbobranu, od prstena Lenkinog osmislili književnu nagradu. U tom prstenu je bio prst kroz koji je tekla najvoljenija krv ženska, najvoljenija krv srpske poezije, pa su oni pomoću tog prstena napravili volšebnu tazbinu pesnika i poezije. Prstenujući tim prstenom dobitnike, podiže se spomenik toj ljubavi a podiže se i spomenik jeziku srpskome, rekao je Blagoje Baković.

Poseban osvrt na početke i vreme kada je rođena ideja o nagradi "Lenkin prsten" imao je Ivan Negrišorac koji je svojim govorom upriličio omaž Milanu Dunđerskom, icejnom tvorcu nagrade. 

U muzičkom delu nastupile su Agota Vitkai Kučera i pijanistkinja Jelena Simonović Kovačević.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign