Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

"LENKIN PRSTEN" URUČEN SRĐANU MALEŠEVIĆU


Sinoć je u sali "Pozorištance" svečano uručena nagrada za najlepšu ljlubavnu pesmu u poslednjih godinu dana. Među dosadašnje laureate nagrade "Lenkin prsten" svoje ime dodao je pesnik iz Šida, Srđan Malešević. 


Stručni žiri u sastavu dr Zoran Đerić (predsednik), dr Dragana V. Todoreskov (članica) i Biljana Puškar (članica) doneo je odluku da je pesma "Kad odeš" zaslužila da Maleševića upiše među savremene pisce koji su svojim lirskim izrazom zaslužili da ponesu "Lenkin prsten".

Srđan Malešević je rođen 1971.godine u Vukovaru. Prve pesme je objavio 1992.godine. Prvu samostalnu knjigu pesama je objavio 1995.godine, pod nazivom „Pretponoćne i druge pesme“, drugu 1999.godine pod nazivom „Odlazak sa Itake“ a treću 2014.godine pod nazivom „Odjek nad ravnicom“. Piše i prozu koju je objavljivao u književnoj periodici. Pozorišnom predstavom, pod nazivom „Varoška kapija“, obnovio je rad Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ u Šidu. Pesme su mu prevođene na engleski, nemački, ruski, makedonski, rusinski i slovački jezik. Od 2005.godine do danas je predsednik organizacionog odbora kulturne manifestacije „Višnjićevi dani“. Član je Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije. Predsednik je Književne zajednice Šid i direktor „Kulturno-obrazovnog centra“ u Šidu. Dobitnik je književne nagrade „Apolon“ za 2016.godinu. Živi i radi u Šidu i Sremskoj Mitrovici.


- Pesma “Kad odeš” je napisana u najboljoj tradiciji ljubavnih pesama. Temom odlaska (odnosno umiranja, smrti), podseća na romantičarske pesme: od Branka Radičevića, Zmaja i Laze Kostića, preko pesama Miroslava Antića, Pere Zupca i Duška Trifunovića, do naših savremenika - Đorđa Balaševića, Blagoja Bakovića, Miroslava Aleksića. Sva je u slavu voljene žene, a njen odlazak, jednog dana nesumnjiv, lirski subjekt najavljuje sa velikom tugom, ali i sa ironijom, napisano je u obrazloženju koje je sinoć pročitao dr Zoran Đerić, predsednik žirija.

Gost večeri bio je glumac Milenko Pavlov koji je ovaj put dobio priliku da govori pesmu Laze Kostića, posvećenu Lenki Dunđerski, "Santa Maria Della Salute".

Goste je pozdravila direktorka Doma kulture kooji je organizovao ovu manifestaciju, a ljubiteljima lepe reči obratio se i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački:

- Ova nagrada svrstana je u jednu od najznačajnijih kada se biraju literarna ostvarenja sa ljubavnom tematikom, a ceo kulturni događaj koji je prati, poseban značaj ima za nas građane opštine Srbobran. On je prilika da još jednom podsetimo na ulogu koju su na razvoj našeg grada i cele Vojvodine, u svakom smislu, imali članovi porodice Dunđerski, ne samo Lenka. Nikako ne smemo zaboraviti njihovu ulogu u stvaranju nacionalne svesti kod Srba, njihovu borbu za mnoga prava, njihovu težnju za prisajedinjenjem. Iz istorijskih činjenica zaključujemo da su Dunđerski nosili epitet velikih dobrotvora, a porodica ga je sačuvala i do današnjih dana. Nažalost, novi društveni poredak nakon II svetskog rata učinio je veliku nepravdu ovoj porodici, donosioci odluka nisu mogli da sagledaju istorijski i kulturni značaj Dunđerskih, decenije su prolazile u zataškavanju činjenica, ali ipak, ova porodica je uspela da se sačuva od zaborava. I naš 'Lenkin prsten' je uticao na to, u prilog tome govori naše mesto koje se ponosi Dunđerskima. Ostavili su dubok trag u mnogim gradovima, ali je činjenica da su u razvoj krenuli iz Srbobrana, da su mu se uvek vraćali i da su mnogi od njih ovde sahranjeni. Zato mislim da Dunđerski najviše nama pripadaju, njihov trag najdublji je među nama. Zato nam je za svaki projekat koji osmislimo na ovu temelju ovih i drugih činjenica, na temelju Lenke Dunđerski i Laze Kostića, veoma važna podrška Ministarstva za kulturu i informisanje i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Posebno treba istaći sjajnu saradnju sa Maticom srpskom koja je ove godine bila temelj naučnog skupa o porodici Dunđerski, čime je učinjen veliki iskorak u osmišljavanju programa, a cilj nam je da svake godine učinimo po jedan korak više.

U muzičkom delu događaj je uveličao akademski hor iz Beograda "Collegium Musicum". 

S.N.


  

Postavio: Administrator dana 2021.11.19

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 72
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen