Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti / Žene koje pomeraju granice

ŽENE OBELEŽILE DAN SRBOBRANA!


Ovogodišnja dodela nagrada zaslužnim građanima naše opštine koji su svojim delovanjem srenuli pažnju na sebe i ostavili pečat u široj javnosti obeležen je brojem žena koje su primile zahvalnice na svečanoj sednici SO Srbobran povodom Dana opštine Srbobran.


Žene više nisu samo "ukras prirode" kako je to nekad otpevano u pesmi kultne rock grupe Buldožer. Njihovo mesto je mnogo ozbiljnije i svojim delanjem one oblikuju našu stvarnost.

Dokaz da je tako je ovogodišnja dodela zahvalnica povodom Dana opštine Srbobran. Ako izuzmemo dobitnika nagrade "Počasni građanin" koja je pripala Žići Maradoni, ili Živoradu Đuriću, među dobitnicima zahvalnica je apsolutna dominacija žena. Žene su se uspešno u ovoj godini izborile da budu adekvatno nagrađene za svoj rad i angažman u kreiranju života naše zajednice.

Zahvalnice su dobile dve žene koje su ove godine otišle u penziju. To su Eva Kiš, višegodišnja direktorka Narodne biblioteke u Srbobranu i Biserka Veselinović koja je u zasluženu penziju otišla sa mesta Direktorke Centra za socijalni rad. 

Eva Kiš je za svojih 35 godina radnog staža sa odanim radom i prijatnim odnosom sa čitaocima,sa organizovanim književnim večerima,literarnim susretima doprinela popularizaciji biblioteke i čitanja, i razvijala ljubav prema čitanju kod članova biblioteke.Njene književne preporuke približile su građanima svu lepotu mađarske i srpske književnosti, a deci uočila čudesni svet,koji knjige nude. Negovala je dobru saradnju sa svim kulturnim organizacijama,učestvovala u mnogim kulturnim projektima i sarađivala u izdavanju više monografija koje su vezane za Srbobran. Njeno ime ostaće upisano velikim slovima u istorijatu Narodne biblioteke Srbobran, a čitaoci će se sa setom sećati njegog blagog karaktera, ali i spremnosti da pomogne, prepozna afinitete i podrži prave projekte iza kojih je Narodna biblioteka stala. Njena otvorenost i intelektualna širina, strpljenje da sasluša sagovornika su je kvalifikovale za ovu nagradu bez svake sumnje.

Biserka Veselinović je rođena i odrasla u Vrbasu. Za nas je Srbobranka u punom smislu te reči. Poznaje svakog građanina u Srbobranu, a sve korisnike socijalne zaštite po imenu, prezimenu i njihovim problemima. Uvek profesionalna i dosledna u svojoj želji da pomogne i razume, stavljala je građane na prvo mesto. Nalazeći se na čelu jedne od najvažnijih ustanova u našoj opštini, nastojala je da se svako oseća kao ravnopravan i značajan deo zajednice. Način komunikacije, njena smirenost u situacijama kada mnogi gube glavu, želja da pomogne i uvek nađe pravo rešenje za problem koji izgleda nerešiv su njena najbolja legitimacija.  Biserka Veselinović je pravi primer čoveka na pravom mestu, Tokom svog radnog veka, dala je pravi primer kako se ophoditi prema ljudima i poštovati čoveka,predano i posvećeno je radila na razvoju usluga socijalne zaštite, na širenju prava koja su dostupna građanima, te je bila značajan saradnik i stub na koji se lokalna samouprava uvek mogla osloniti.

Među dobitnicima najveće godišnje nagrade koju dodeljuje opština Srbobran su i Galina Jovčić, Milana Matić i Robertina Kupco. One su zajedno sa Veljkom Golubom pobednice dečijeg festivala "Srbija pleše u ritmu Evrope". U velikoj konkurenciji svojim talentom,radom i trudom doneli su opštini Srbobran veliku čast da bude domaćin festivala u 2022.godini. Pobedom na festivalu su sebi otvorili mnoga vrata za bavljenje umetnošću a našoj opštini mogućnost da se Srbobran predstavi na turističkoj mapi Srbije kroz televizijski program i bude domaćin „Srbija u ritmu evrope“ za više od trideset gradova 2022. godine. Njihovi rezultati i delo zaslužuju da im Opština Srbobran ukaže posebno poštovanje i pruži podršku da se dalje razvijaju i nžu uspehe, pomeraju granice.

Zahvalnicu je u ime Udruženja penzionera ooštine Srbobran primila Ljubica Alargić. Žena izuzetne energije, sa vizijom i koja kad se nečeg uhvati ne pušta. Ona je opravi primer kako običa, mali čovek voljom i marljivim radom može mnogo da uradi ne samo za sbe nego i za zajednicu. Od kako je ona na čelu Udruženja penzionera, mnogo toga se promenilo. Penzioneri u ovo izazovno doba, od momenta kada je usledila pandemija korona virusa, podneli su najveću žrtvu. Pre svega se to odnosi na ograničenja kretanja, kako bi se zaštitila ova kategorija stanovništva, ali i svi drugi građani. Opština Srbobran, u saradnji sa Mesnim zajednicama na teritoriji naše Opštine, se trudila da olakša situaciju u kojoj su se penzioneri našli organizovanim volontiranjem, a razumevanje naših najstarijih sugrađana, ljubaznost i staloženost koju su pokazali, bilo je za svaku pohvalu. Pored toga, penzioneri su svojim primerom najbolje pokazali kako se brine o javnom zdravlju i odgovornim ponašanjem doprineli da proces vakcinacije prema najugroženijem delu stanovništva bude uspešan. Njena saradnja sve vreme trajanja pandemije sa svi  relevantnim institucijama, koordinacija i delovanje dali su pun doprinos da penzioneri i ovo udruženje što lakše prebrodi ovu krizu.

Savka Lazić je osnivač jednog od najaktivnijih Udruženja u našoj opštini. Njima je pripala zahvalnica za humana dela. U ovom udruženju su žene koje svakodnevno svojim humanim postupcima dokazuju da nije sve izgubljeno i da uvek ima mesta da budemo pre svega ljudi koji ćemo jedni drugima pomoći u nevolji. „Ruka spasa - Savka Lazić“ je Udruženje građana koje postoji više od 5 godina. Udruženje je učestvovalo i samostalno organizovalo brojne humanitarne aktivnosti. Pomoć našem narodu na Kosovu i Metohiji, ove vredne i humane žene su uvek tu da pruže pomoć našim sugrađanima, učestvovale su više puta, ali i organizovale prikupljanje sredstava za bolesnu decu, prave svojim rukama pokloni za naše bebe, darivale su poklonima porodilište u Vrbasu, Ustanovu za nezbrinutu decu “Kolevka“ u Subotici i mnoge druge. Udruženje se trudi da očuva našu tradiciju, aktivno učestvuje u svim aktivnostima na koje ih poziva Opština Srbobran i Dom kulture. Ostaće upamćeno da su se među prvima, ove skromne žene stavile u službu borbe protiv pandemije izazvane viriusom Covid 19. U nedostatku maski, članice udruženja šile su maske za volontere i zaposlene u javnim ustanovama.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "ŽENE KOJE POMERAJU GRANICE" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

 

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2021.10.19

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 82
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen