Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3595/ene-koje-pomeraju-granice/

Verzija za tampu / To ScreenviewŽENE KOJE POMERAJU GRANICE


U junu ove godine u Republici Srbiji usvojen je Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Prethodno je u našoj zemlji bio na snazi Zakon o ravnopravnosti polova iz 2009.godine.


Rodna ravnopravnost je nešto o čemu se s vremena na vreme govori u javnosti, istina više nego u prethodnim decenijama, ali se najčešće osvrćemo na rodnu jednakost u situacijama kada se desi nasilje nad ženama i krvavi detalji preplave novinske članke.Istini za volju, posebna pažnja se obraća i odabranim datumima, kao što su Dan žena, odnosno "Dan karanfila" i tokom novembra meseca, kada obeležavamo 16 Dana aktivizma.

Rodna ravnopravnost podrazumeva jednaka prava i tretman oba pola u oblastima rada i zapošljavanja, zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja, kulture, sporta, informaciono-komunikacionih tehnologija, nauke, pristupa robi i uslugama i svim drugim oblastima svakodnevnog života.

Znamo da je na ovom polju pređen značajan put u odnosu na pre samo sto godina kada su ženama uskraćivana prava da se obrazuju, glasaju, samostalno kreću, razvode i zapošljavaju. Međutim, isto tako znamo da su potrebne još mnoge promene u svesti građana, zakonima i društvenim normama da bi se jedno društvo moglo nazvati radno ravnopravnim.Još uvek su žene uglavnom slabije plaćene od muškaraca, ređe su na menadžerskim i rukovodećim pozicijama, opterećene su unutrašnjim sukobom uloga majki, zaposlenih žena i supruga i uglavnom žive napornije i stresnije u odnosu na pripadnike muškog pola.Pred žene se postavljaju veliki zahtevi i očekivanja, naročito u društvima koja su još uvek umnogome obojena tradicionalnim vrednostima.

Kako je srbobran.net posvećen skromnoj misiji da bude deo promena i aktivizma u lokalnoj zajednici, bez pretenzija da se dejstvuje na globalnoj sferi, temi rodne ravnopravnosti posvećen je projekat "Žene koje pomeraju granice" koji je delom sufinansiran od strane lokalne samouprave, a u skladu sa zakonom koji obavezuje sve lokalne zajednice da finasiraju projekte javnog informisanja koji su od javnog i društvenog značaja.

Nizom tekstova čije će heroine biti žene opštine Srbobran ili one koje će naša opština ugostiti, naš portal daje svoj doprinos isticanju ove veoma važne teme.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign