Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Å kolstvo

SRBOBRANSKA GIMNAZIJA MEĐU SUPER ŠKOLAMA


Zahvaljujući projektu "Super škola" 18 učenika Gimnazije i srednje stručne škole „Svetozar Miletić“ iz Srbobrana biće gosti svojim vršnjacima u Albaniji iz tamošnje gimnazije "Dervitsani".


Ovo je potvrdila direktorka Gimnazije i srednje stručne škole "Svetozar Miletić", Jasmina Šeguljev.Ona je još kazala da je škola na čijem čelu se nalazi u okviru programa "Superschools "konkurisala sa projektom "Multikulturalnost i upoznavanje tradicije i običaja drugih naroda i narodnosti" koji je prihvaćen i odobren.

Ukupno osamnaest škola iz Srbije prošlo je na konkursu Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RICO) i svrstalo se među super škole.

- Krajem marta naši učenici odlaze u Albaniju gde će se upoznati sa svojim vršnjacima i provesti sa njima sedam dana. Oblast u koju putuju je na krajnjem jugu Albanije i pored Albanaca tamo žive i pripadnici grčkog naroda, tako da će to biti jedno zanimljivo iskustvo gde će se naša deca upoznati sa tamošnjim običajima i kulturom, kazala je Jasmina Šeguljev i dodala:

- Već u aprilu mi ćemo biti domaćini učenicima iz Albanije koji dolaze u uzvratnu posetu i verujem da ćemo imati šta da im pokažemo i upoznamo ih sa svim lepotama naše opštine i Bačke. Potrudićemo se da im boravak u našoj sredini bude sadržajan i zanimljiv, da upoznaju našu kulturu i da stvorimo nova poznanstva kroz ovu saradnju. Imali smo priliku da biramo sa kojm školom ćemo realizovati projekat i odlučili smo da to bude gimnazija iz Albanije upravo sa željom da pružimo konkretan doprinos savladavanju predrasuda i stereotipa, a i naše je mišljenje da mladi ljudi treba da budu otvoreni za nova iskustva. Kako je naš partner, gimnazija iz Albanije i to iz oblasti Đirokaster gde je većinsko stanovništvo grčkog porekla, to je bio dodatni motiv da se opredelimo za ovu saradnju jer apsolutno je u skladu sa ciljevima našieg projekta "Multikulturalnost i upoznavanje tradicije i običaja drugih naroda i narodnosti".

Događaj na kome su predstavljene sve škole koje su zadovoljile kriterijume programa "Superschools " predstavljene su u Beogradu na svečanosti, prošlog utorka, organizovala je lokalna kancelarija "Rico" u Srbiji pod nazivom "Upoznajte super škole Srbije", a prisustvovali su prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Branko Ružić, ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, Njegova ekselencija Emanuele Giaufret, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji,  Njegova ekselencija Thomas Schieb, ambasador SR Nemačke u Srbiji i Ivana Antonijević, šef lokalne filijale RICO u Srbiji.

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2022.02.13

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 44
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen