Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

MIKROKOSMOS VOJVODINE


Dom kulture najavljuje za 15.03. koncert klasične muzike, a predstaviće nam se Dr i dr um. Agota Vitkai Kučera i Jelena Simonović Kovačević. Predstaviće nam se na koncertu solo pesama za glas i klavir, a upoznaćemo muzičku baštinu multinacionalne Vojvodine...


Koncert klasične muzike
Utorak 15.03.2022. godine u 19 časova
Sala Malog pozorišta
ulaz slobodan

“Mikrokosmos Vojvodine” (Muzička baština multinacionalne Vojvodine)
Koncert solo pesama za glas i klavir

Program
Josif Šlezinger: Dve pesme iz tragedije Smrt srbskoga knjaza Mijaila Obrenovića III
• Vilina pesma broj 2
• Vilina pesma broj 3
Ivan Kovač: Dve pesme iz zbirke Čudesno zvono
• Čudesni dzvon (Čudesno zvono)
• Kandur (Kandur)
Isidor Bajić: Dve pesme iz zbirke Pesme ljubavi
• Divna si
• Veruj da te ljubim
Đula Vitkai:
• Őszi vers (Jesenja poema)
Mikulaš Šnajder Trnavski
• Vtedy sa mi prisnijú (Tada usnim najdivnije snove…) iz ciklusa Sićušno cveće
• Keby som bol vtáčkom (Kad bih bio ptičica) iz ciklusa Od srca
Josif Marinković
• Ala je lep ovaj svet
• Čežnja
Erne Kiralj: Dve pesme iz zbirke pesama Deset pesama na tekstove vojvođanskih pesnika
• Idill (Idila)
• Nyugtalan kérdések (Nemirna pitanja)
Krešimir Baranović:
• Dozivanje iz ciklusa Iz osame
Rudolf Bruči:
• Izlet do vrha T’aj P’ing iz zbirke pesama Vidik iza sklopljenih očiju
• Večernja pesma
Đorđe Enesku: Dve pesme iz ciklusa Sedam pesama Klementa Maroa
• Languir me fais (Mučiš me) op. 15 broj 2
• Aux damoyselles paresseuses d’escrire à leurs amys (Gospođicama koje su lenje da pišu svojim udvaračima) op. 15 broj 3
Đula Vitkai:
• Ninon
Pal Abraham: dve arije iz operete Bal u Savoju
• Toujour l’amour (Ljubav zauvek)
• Tangolita
Agota Vitkai-Kučera, sopran
Jelena Simonović-Kovačević, klavir

O programu:
"Umetnice iz Novog Sada, dr i dr. um. Agota Vitkai-Kučera, sopran i pijanistkinja mr Jelena Simonović-Kovačević, napravile su projekat da „ožive“ i prikažu umetničko stvaralaštvo kompozitora koji su delovali u Novom Sadu i Vojvodini, ali i kompozitora koji su najreprezentativniji predstavnici pojedinih nacionalnih manjina. One su tim povodom, pripremile koncerte solo pesama koji će biti izvedeni višejezično, tj. na maternjim jezicima kompozitora koji su ih pisali.
Pripremljen je izbor solo pesama kompozitora Isidora Bajića, Josifa Marinkovića, srpske nacionalnosti, Đule Vitkai i Erne Kiralja, mađarske nacionalnosti, Ivana Kovača rusinske nacionalnosti, Pala Abrahama, nemačke nacionalnosti, Rudolfa Bručija i Krešimira Baranovića, hrvatske nacionalnosti, Mikulaša Šnajder-Trnavskog, slovačke nacionalnosti, Žorža Eneskua, rumunske nacionalnosti i Josifa Šlezingera, jevreja, kompozitora iz Sombora. Kroz kratak narativ o kompozitorima i stilskim odrednicama njihovog stvaralaštva, umetnice bi uvele slušaoce u nesvakidašnji muzički program sastavljen od dela koja je gotovo nemoguće čuti danas na koncertnim podijumima u Srbiji i regionu.

Koncert je od izuzetnog kulturnog značaja jer nije poznato da postoji ovakav integralno zabeležen materijal, a solo pesme predstavljaju simbol bogatstva jedne plodne sredine kakva je naša i u žanru solo pesme. Programsku knjižicu je pripremio muzikolog dr Milan Milojković, docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu".


O autorkama:

Dr i dr um. Agota Vitkai Kučera, redovni je profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Diplomirala je na dva odseka Akademije umetnosti u Novom Sadu: Odseku za opštu muzičku pedagogiju i Odseku za solo pevanje u klasi prof. mr Vere Kovač Vitkai (1997, 1998.). Magistarske studije završila je takođe na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2002. godine u istoj klasi, a zvanje Mastera muzičkih umetnosti stekla je 2010. godine. Titulu doktora nauka stiče 2013. godine na Interdisciplinarnim i mutidisciplinarnim studijama i istraživanjima u okviru Univerziteta u Novom Sadu (ACIMSI), a titulu doktora dramskih i audiovizuelnih umetnosti 2018. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Univerziteta u Novom Sadu.
Bavi se pedagoškim radom, koncertnim i operskim pevanjem, aktivno izlaže na kongresima i konferencijama, voditelj je stručnih seminara, bavi se glasovnim obrazovanjem elitnih vokalnih profesionalaca, član je brojnih strukovnih i drugih organizacija. Autor je više stručnih i naučnih radova kao i knjiga: „Karakteristike glasa i metodički pristupi razvoju glasa u funkciji profesionalnih aktivnosti“ i „Moć glasa“. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja.

Jelena Simonović Kovačević je diplomirala 1998. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku za klavir u klasi prof. Kemala Gekića. Magistrirala je 2002. na Sirakuškom univerzitetu (Sirakuza, Njujork, SAD), odsek za klavir u klasi prof. Vei-Ji Janga. Tri godine kasnije upisuje magistarske studije iz klavirske pedagogije na Mizuri univerzitetu (Kolumbija, Mizuri, SAD). Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija iz izvođačkih umetnosti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom prof. Kemala Gekića. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod međunarodno priznatih umetnika (Naum Štarkman, Boris Berman, Arbo Valdma, Rita Kinka, Dajana Andersen, Ian Džons i drugi). Dobitnica je nagrade Ajrin Kruker za postignute vrhunske rezultate u pijanističkom izvođenju, kao i nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, među kojima su Citta di Moncalieri, Italija, Misouri Music Teachers Association u Kolumbiji, SAD i Jugoslovensko takmičenje mladih pijanista u Nišu.
Više od 12 godina je radila u Muzičkoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu kao profesor klavira, a kao honorarni asistent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu od 2002 do 2005. Od 2014. radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Katedri za klavirski praktikum, a od 2018. postaje i šef katedre. Postaje prvi docent u istoriji Akademije umetnosti za predmet Uporedni klavir 2020. godine. Njen pedagoški rad je rezultirao brojnim nagradama studenata i učenika na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Učestvovala je na pijanističko-pedagoškim konferencijama u Orlandu (Florida, SAD), Ostinu (Teksas, SAD) i u Novom Sadu na WPC.
Njena umetnička karijera obuhvata brojne solističke i kamerne nastupe u SAD, Belgiji, Češkoj Republici, Italiji, Sloveniji i Srbiji. Prvi je profesor u Novom Sadu koji drži majstorske kurseve odraslim polaznicima klavira. Njen rad o podučavanju odraslih početnika je izdat u časopisu Piano journal (EPTA, UK) . Članica je žirija na međunarodnim takmičenjima u disciplinama klavir i uporedni klavir (Ukrajina, Poljska, Makedonija, Rumunija, Argentina i Srbija), kao i televizijskog šou programa „Virtuozi V4+ Sviramo istim jezikom“ u produkciji Mađarske nacionalne televizije i RTS-a.
Od 2019. godine ostvaruje saradnju sa sopranistkinjom Agotom Vitkai Kučerom, sa kojom realizuje niz uspešnih koncerata i projekata kao što su: Betovenu u čast, Vojvodina se peva, Pisma Evropi, Mariji Trandafil u čast, Mikrokosmos Vojvodine i drugi, a projekat Ars e femmina je deo zvaničnog programa Novi Sad evropska prestonica kulture 2022.
Ostvarila je trajne snimke za Radio Televiziju Srbije i Radio Televiziju Vojvodine.

  

Postavio: Administrator dana 2022.03.08

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 91
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen