Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

ZA SVE IMA MESTA!


To je samo jedna od poruka koju je poslao, Radivoj Paroški, predsednik SO Srbobran u svom obraćanju povodom 19.oktobra Dana oslobođenja i opštine Srbobran.


Srbobran je mesto i opština slavne istorije, bogate kulturne i građanske prošlosti, sa najplodnijom zemljom u Evropi, bogatim nalazištem nafte i zemnog gasa, izuzetnim geografskim položajem, razvijenim saobraćajnicama, i nadasve, to moram posebno da naglasim, najveće bogatstvo Srbobrana su njegovi ljudi. Srbobran Turija i Nadalj mesta su vrednih i čestitih ljudi.

Borbom je došao do svog imena, a arhitekturom do svog jedinstvenog izgleda, njega su voleli, u njemu ostajali, iz njega odlazili, ali su mu se uvek vraćali, mnogi velikani srbobranskog zavičaja. Rasuti po svetu ili ostavši u njemu za sve je karakteristična jedna odrednica, nikada nisu prestajali biti Srbobranci. To su pokazali i Bard i episkop Ilarion, Dunđerski, Laza i Lenka i Đoka i Gedeon i Stratimirović i Biga i Bosnić i Tapavica i Drapšin i Jojkić i Gion i Vegel, Tutorov, Subić i Rakić i Tomić, Nićin i mnogi drugi znani i uglavnom poznati veliki i mali ljudi koje sve vezuje ljubav prema Srbobranu, prema sopstvenom zavičaju. Nažalost ratni vihori dovodili su u Srbobran ljude sa drugih prostora koji Srbobran doživljavaju kao svoj novi zavičaj, jer je on bio i ostao otvoren za sve dobronamerne ljude poštene misli i dobre volje.


Srbobran je goreo, krvario i patio bez obzira na boju zastava i ratne pokliče i 1848. i 1849. i u Velikom ratu i u Drugom svetskom ratu, i u najnovijem vremenu na prostorima bivše Jugoslavije. Srbobran je dao svoje žrtve koje oplakujemo i kojih se uvek sećamo sa pijetetom i odajući poštu mučenicima i njihovoj žrtvi, za nas što ostasmo, iza njih da se sećamo epopeje, stradanja i da učimo od istorije, od vremena zlokobnih i patnji neopisivih.Srbobran je uspeo da iz svega izađe jači, kao pobednik nad silama zla, mraka, destrukcije, zapravo to su učinili zajedno, Srbobran i Srbobranci.


Nekada je Srbobran imao brojno plemstvo, veleposednike, razvijenu građansku kulturu, mnoge velikane koji su dali odlučujući i veliki doprinos brzom i svestranom razvitaku građanskog, bogatog Srbobrana. Zalog za budućnost, za pokolenja koje će doći, a evo i mi smo sada njihov deo. Ne smemo ih obrukati, zbog njih a najviše zbog pokolenja koja dolaze. Imamo snagu, znanje i energiju da stvari pokrećemo, da ih pomeramo i da ih stavimo na mesto koje im i pripada, da svako od nas nađe mesto i ulogu koja mu odgovara, da budemo na visini zadatka, jer to od nas traže slavni preci ali i dolazeći, možda još slavniji potomci. Konstatacija koja uključuje snagu i energiju ali i poziva na posvećenost i obavezu da se krene u neophodne promene nužne za svakog našeg čoveka. Zato stvaramo ambijent kreativnog i stvaralačkog pregnuća, razvojnog potencijala ,svestranog društveno, ekonomskog i privrednog napretka. Naš uloga, uloga svakog našeg čoveka, ogleda se u preuzimanju odgovornosti za danas, a gledajući u budućnost. Jedinstvo, briga, odlučnost, znanje, istrajnost, kreativnost, pregnuće, posvećenost samo su neki od atributa koje moramo vrednovati i uvek negovati zarad svestranog privredno - ekonomskog razvoja. Svako može dati svoj doprinos, makar i mali ali dovoljno velik u mnoštvu dodatih vrednosti. Za sve ima mesta,svi su dobrodošli i svi su potrebni zarad budućih pokolenja.

Kapital neće doći tamo gde ga zovu nego uvek dolaz tamo gde ima uslove da se nesmetano razvija. Mi stvarama to mesto. Prethodni period obeležen je intezivnim aktivnostima na analiziranju stanja i izradi projektno-planske dokumentacije, odnosno stvaranje uslova za privredeno ekonomski ambijent svestranog, uspešnog i bržeg razvoja i ekonomskog rasta opštine.Postavili smo imperativni zahtev, on se sastoji u sledećem, srbobranska opština mora postati mesto boljeg, kvalitetnijeg i lepšeg života njenih žitelja.


Pripremajući se za vreme koje dolazi, za bolji život i srećnije dane , nošen ponosom i duhom slavnog nam Srbobrana, sve vas srdačno pozdravljam, i čestitam Dan opštine, sa jedinom željom da ga uvek slavimo u miru, zdravlju i blagostanju i da svaki sledeći Dan opštine, po dostignutim rezultatima i pregnućima, bude uspešniji od prethodnog.

Radivoj Paroški 

Postavio: Administrator dana 2016.10.20   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 8
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen