Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3656/srbobranska-gimnazija-superkola/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewSRBOBRANSKA GIMNAZIJA ÔÇô SUPER┼áKOLA


Gimnazija i stru─Źna škola “Svetozar Mileti─ç” iz Srbobrana jedna je od 18 škola iz Srbije izabranih  za u─Źestvovanje u projektu “Superškole”. Ovaj projekat sprovodi  Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Deutche Gessellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a finansiraju ga Evropska Unija i Nema─Źko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.


U okviru ovog projekta ostvari─çe se saradnja sa Opštom srednjom školom “Dervišani” iz ─Éirokastre u Albaniji. Razmena u─Źenika pod nazivom “Kulturna razmena u─Źenika razli─Źitog porekla” podrazumeva odlazak  15 naših u─Źenika i 2 nastavnika u Albaniju u period od 8. do 14. aprila i dolazak isto toliko gostiju iz Albanije u periodu od 4. do 10. maja. Nastavnici, koji ─çe pratiti u─Źenike su Tatjana Jojki─ç, profesor psihologije i Tatjana Bubli─ç, nastavnik stru─Źnih predmeta. Tokom nedelju dana predvi─Ĺene su brojne aktivnosti u─Źenika kojima oni treba da upoznaju kulturu zemlje u koju dolaze i da ja─Źaju odnose prijateljstva i me─Ĺusobnog razumevanja.

─Éirokastra je grad koji se nalazi na jugu Albanije, u kojem ┼żivi u zna─Źajan broj gr─Źkog stanovništva i ─Źije su gra─Ĺevine pod zaštitom UNESCO-a. Osim ispunjavanja ciljeva koje je organizacija RYCO postavila pred u─Źenike, a koji se ti─Źu ja─Źanja me─Ĺusobnih veza, izgradnju mira i pomirenja u regionu, oni o─Źekuju da ─çe ste─çi nove prijatelje i nova iskustva i do┼żiveti lepe trenutke u Albaniji.

Prema re─Źima direktora škole, Jasmine Šeguljev ovo ─çe biti jedno sjajno iskustvo za naše u─Źenike.

- Polaze─çi od ─Źinjenice da dolazimo iz jedne male sredine u kojoj još uvek vlada neka vrsta stereotipa i patrijahalnog vaspitanja, sam iskorak u ovu avanturu ─çe sigurno našim u─Źenicima zna─Źiti u razvijanju svojih veština. Upozna─çe novu kulturu, tradiciju, obi─Źaje, razvijati toleranciju i dijalog. Uverena sam da ─çe im ovo iskustvo puno pomo─çi da izgrade sebe kao li─Źnosti i da njima ne vladaju predrasude.  
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign