Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

UPOZNAJTE STVARALAŠTVO MILENKA BUIŠE!


Dom kulture Srbobran vas poziva na otvaranje izložbe slika Milenka Buiše.


Milenko Buiša je rođen 1946. godine u Sivcu. Posle završene osnovne škole upisuje Srednju umetničku školu u Herceg Novom i završava kao poslednja generacija 1966.godine. 1969.god. završava VPŠ u Novom Sadu. 1981.god. diplomirao Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu, odsek vajarstvo u klasi profesora Jovana Soldatovića . Učesnik je mnogobrojnih likovnih kolonija. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja.

Istoričar umetnosti Zdravko Vučinić ističe da se "Buiša ne bavi faktografskim odlikama datog motiva, iako je u njemu prikriven izvestan stepen realnosti, već njegovom posve slobodnom interpretacijom. Viđeno pretače u domen lake, spontane opservacije koju prati vid kontrolisanog ali snažno uspostavljenog, gestualnog zamaha. U mnoštvu asocijativno sučeljenih naznaka jedva se naziru obrisi konja i jahača",  objašnjava Vučinić.

- Moji su bili kolonisti iz Crne Gore i doselili su se u vojvođansko selo blizu Sombora. Držali su konje, a ja sam kao mali pomagao, brinuo o konjima i tako ih zavoleo. Kasnije sam pratio trke i rad somborskog Konjičkog kluba. Sa druge strane, konj mi je bio veliki izazov u profesionalnom smislu jer je njegova figura teška za crtanje kao i figura čoveka. Od starih Grka, preko Leonarda pa naovamo, nema slikara koji se nije bavio konjima. Pored lepote figure konja i snage, posebno me fascinira brzina njihova. Konj je i dan danas merilo brzine, kaže Milenko Buiša.

25.10.2016. u 19 časova,
Galerija Doma kulture.
Izložba otvorena 25.10.- 09.11.2016.
Ulaz slobodan 

Postavio: Administrator dana 2016.10.21

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 70
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen