Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/367/upoznajte-stvaralatvo-milenka-buie/

Verzija za tampu / To ScreenviewUPOZNAJTE STVARALAŠTVO MILENKA BUIŠE!


Dom kulture Srbobran vas poziva na otvaranje izložbe slika Milenka Buiše.


Milenko Buiša je rođen 1946. godine u Sivcu. Posle završene osnovne škole upisuje Srednju umetničku školu u Herceg Novom i završava kao poslednja generacija 1966.godine. 1969.god. završava VPŠ u Novom Sadu. 1981.god. diplomirao Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu, odsek vajarstvo u klasi profesora Jovana Soldatovića . Učesnik je mnogobrojnih likovnih kolonija. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja.

Istoričar umetnosti Zdravko Vučinić ističe da se "Buiša ne bavi faktografskim odlikama datog motiva, iako je u njemu prikriven izvestan stepen realnosti, već njegovom posve slobodnom interpretacijom. Viđeno pretače u domen lake, spontane opservacije koju prati vid kontrolisanog ali snažno uspostavljenog, gestualnog zamaha. U mnoštvu asocijativno sučeljenih naznaka jedva se naziru obrisi konja i jahača",  objašnjava Vučinić.

- Moji su bili kolonisti iz Crne Gore i doselili su se u vojvođansko selo blizu Sombora. Držali su konje, a ja sam kao mali pomagao, brinuo o konjima i tako ih zavoleo. Kasnije sam pratio trke i rad somborskog Konjičkog kluba. Sa druge strane, konj mi je bio veliki izazov u profesionalnom smislu jer je njegova figura teška za crtanje kao i figura čoveka. Od starih Grka, preko Leonarda pa naovamo, nema slikara koji se nije bavio konjima. Pored lepote figure konja i snage, posebno me fascinira brzina njihova. Konj je i dan danas merilo brzine, kaže Milenko Buiša.

25.10.2016. u 19 časova,
Galerija Doma kulture.
Izložba otvorena 25.10.- 09.11.2016.
Ulaz slobodan
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign