Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3699/na-maturu-bez-automobila/

Verzija za tampu / To ScreenviewNA MATURU BEZ AUTOMOBILA!


Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja opštine Srbobran, organizovala je u Gimnaziji i stručnoj školi "Svetozar Miletić" predavanje iz kampanje pod nazivom "Na maturu bez automobila".


Milica Zarić, zamenica predsednika opštine Srbobran i predsednica Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Srbobran, podsetila je prisutne na seriju akcija tela koje vodi, posebno na nedavnu podelu auto-sedišta za najmlađu decu, a sada je su u fokus došli maturanti.

"Veoma je važno da mladima ukažemo koliko je bitno odgovorno ponašanje u saobraćaju, bilo kao vozač ili putnik u automobilu, vezivanje pojasa i izbegavanje alkohola su svakako najbitniji, stoga je naš cilj bio da pre organizacije matura još jednom mlade podsetimo da poštujući ove dve stavke čuvaju sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju", rekla je Zarić.

Kampanja se realizuje na teritoriji Republike Srbije u periodu završetka školske godine za maturante srednjih škola, odnosno u periodu pre održavanja maturskih proslava. Kampanju prati realizacija tribina na kojima se maturantima ukazuje na važnost poštovanja pravila u saobraćaju, iznose činjenice zašto je važno da budu baš te večeri bezbedni učesnici u saobraćaju, kao i koliko je bitno da se njihov provod završi srećnim i nezaboravnim.

Deo predavanja bila je i životna priča Milana Srdića iz Udruženja paraplegičara, koji je zbog saobraćajne nesreće završio u kolicima, a danas otvoreno govoreći o onome što mu se dogodilo, upozorava na vreme mlade o svemu što im preti ukoliko se neodgovornog ponašanja budu izlagali svakodnevnim opasnostima u saobraćaju.

- Danas smo u sklopu kampanje ‘Na maturu bez automobila’ posetili srednje škole u Vrbasu i Srbobranu, sa ciljem da kod mladih povećamo svest o ulozi i značaju sigurnosnog pojaseva. Želja nam je da mladim ljudima na praktičnim primerima pokažemo koliko je pojas važan i kako može da predupredi posledice saobraćajnih nezgoda. Upotreba sigurnosnih pojaseva predstavlja jako važan segment u bezbednosti saobraćaja, na prednjim sedištima smanjuje smrtnost za 50 posto, na zadnjim 25 posto, objasnio je Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign