Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

SREDSTVA IZ POKRAJINE ZA II FAZU RADOVA NA DOMU KULTURE


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore o finansiranju i sufinansiranju projekata obnove i rekonstrukcije kulturnih ustanova i centara u javnoj svojini AP Vojvodine, za šta je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 265 miliona dinara. Jedan od ukupno osam ugovora, vredan 63 miliona dinara, pripao je opštini Srbobran i to za drugu fazu rekonstrukcije i obnove Zadružnog doma koji će u budućnosti biti centralni objekat Doma kulture Srbobran.


"Nastavlja se jedna od najvažnijih kapitalnih investicija u opštini Srbobran. Danas smo u Staroj Pazovi, zahvaljujući dobroj saradnji i podršci Pokrajinske vlade i predsednika Igora Mirovića, kao i pokrajinske sekretarke za kulturu Dragane Milošević, potpisali ugovor koji će omogućiti novih 63 miliona dinara za drugu fazu rekonstrukcije Doma kulture. Ova faza obuhvata sve završne radove na objektu - postavljanje novih elektro instalacija, novog protivpožarnog sistema, unutrašnje uređenje, opremanje, osvetljenje i ozvučenje, i nakon završetka ovih radova objekat će biti spreman za upotrebu, na raspolaganju svim kulturnim radnicima i svim građanima. Verujem da ćemo sa završetkom radova dobiti jedan od najreprezentativnijih objekata ove vrste, ne samo u Srbobranu već i šire. Ovim ugovorom stvorili smo uslove za raspisivanje javne nabavke koje počinje veoma brzo i očekujem da najkasnije za dva meseca imamo dobijemo izvođača i uvedemo ga u posao", rekao je nakon potpisivanja ugovora u Staroj Pazovi Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran.

Uručujući ugovore predsednicima opština Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, istakao je da je reč o projektima za osam lokalnih samouprava.

"Predviđeno je da se objekat stare škole 'Vila Helena' u Opovu, izgrađen 1900. godine, rekonstruiše i pretvori u prostor javne namene u oblasti kulture. U objektu Centra za kulturu u Golubincima u opštini Stara Pazova planirana je rekonstrukcija i dogradnja, a u Domu kulture u Srbobranu druga faza rekonstrukcije i dogradnje. Zgrada Etnografskog muzeja u Torku, u opštini Žitište, biće kompletno sanirana i nadograđena, dok će objekat Muzeja naivne umetnosti 'Ilijanum' u Šidu takođe biti saniran. Predviđena je i sanacija krovnog pokrivača i oluka sa postavljanjem termo i hidro izolacije na objektu Gradskog bioskopa u Bačkoj Palanci, opremanje Narodnog pozorišta 'Sterija' u Vršcu savremenom audio-vizuelnom opremom i rasvetom, te opremanje Kulturnog centra u Zrenjaninu. U toku ove godine nastavljamo sa važnim poslovima na rekonstrukciji i adaptaciji domova kulture, kulturnih centara i drugih kulturnih središta, u osam lokalnih samouprava, kao i na njihovom opremanju kako bismo stvorili uslove za kvalitetniji rad tih ustanova", izjavio je predsednik Mirović.

On je podsetio da je pre oko godinu dana na inicijativu pokrajinskog sekretara za kulturu i kulturnih delatnika započeta obnova kulturnih centara u manjim sredinama – Srbobranu, Ravnom Selu, Lovćencu, a za nekoliko nedelja počinju radovi i na rekonstrukciji Kulturnog centra u Odžacima – sve u cilju stvaranja što boljih uslova za odvijanje kulturnih događaja i rad kulturnih delatnika. "Ovo je velika akcija koja mora imati trajni karakter. Namera nam je da u narednim godinama dođemo do svakog naseljenog mesta i svake opštine obnavljajući objekte kulture, na koje ćemo svi zajedno biti ponosni", izjavio je Mirović.

Inače, po svemu sudeći druga faza rekonstrukcije Doma kulture u Srbobranu neće biti jedino ulaganje u objekte namenjene kulturi u 2022. godini. Prema rečima Radivoja Debeljačkog, predsednika opštine, Ministarstvo za kulturu i informisanje najavilo je podršku uređenju objekta Doma kulture u Turiji. "U narednim danima obezbedićemo prvi deo sredstava za početak rekonstrukcije Doma kulture u Turiji. Na neophodnost ulaganja u ovaj objekat ukazivali su nam sami građani i poslušali smo njihov stav; zbog toga smo pred Ministarstvom za kulturu i informisanje, u okviru konkursa 'Gradovi u fokusu' pokrenuli inicijativu obnove objekta, za šta uskoro dobijamo podršku vrednu 10 miliona dinara, za rekonstrukciju krova. Opština Srbobran će sama obezbediti dodatnih četiri do pet miliona dinara, što će biti dovoljno da postavimo novi krov i zaštitimo objekat. Danas je u Beogradu na ovu temu održan radni sastanak i potpredsednica Vlade Maja Gojković razmatrala je i projekat u Turiji i najavila podršku njegovoj realizaciji", saopštio je Debeljački. 

Postavio: Administrator dana 2022.05.12

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen