Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti / Skice iz kulture

KRUNA PROJEKTA - MOJE (NAŠE) VREME UZ CRTEŽ I SLIKU


Sinoć je otvorena izložba radova koji su nastali kao plod tromesečnog rada u okviru Doma kulture tokom radionice koju je vodio profesor Đorđe Ćorić. Izložba će biti postavljena narednih mesec dana.


Postignutim rezultatima svoje zadovoljstvo nije krila direktorka Doma kulture, Sonja Stojnović koja je kazala da je prezadovoljna načinom kako se odvijala radionica, ali i brojem učesnika. Ona kaže da je poseban kvalitet ove radionice to što su po prvi put slikarske alate uzeli u ruke neki koji do sada nisu imali smelosti da to učine.

- Sve ovo, uz izložbu radova koja je otvorena daje nam za pravo da verujemo da smo uz zahvalnost Đorđu Ćoriću na inicijativi i predanom radu uradili pravu stvar i sigurno nećemo stati na ovome, kaže Sonja Stojnović.

Prisutnima na otvaranju obratio se Đorđe Ćorić i uz pohvalu svim učesnicima radionice posebno čestitao Janji Šarčev i Ani Stanojević koje su uspešno upisale srednju umetničku školu u Novom Sadu. On je rekao da je ova radionica zapravo plod njihove ideje, a da je njegov posao bio da napravi projekat i dobije podršku od Doma kulture i lokalne samouprave, koji su prepoznali vrednost i omogućili da se projekat realizuje. Ove dve vredne i talentovane tinejdžerke su dobile ogroman aplauz prisutnih na otvaranju.

Učesnici projekta Škola crtanja i slikanja i izložbe pod nazivom
Moje (naše) vreme uz crtež i sliku

Pripreme za upis u srednju umetničku školu:

1. Ana Stanojević
2. Janja Šarčev

Dečija grupa (pozvani da uče uz učenice koje se pripremaju):

1. Nikolina Krunić
2. Sara Trbojević
3. Blažanjik Čenge
4. Staša Đurić
5. Teodora Mijić

Starija grupa:

1. Laslo Pejdl
2. Mihajlo Mrkšić
3. Jovana Mrkšić
4. Rebeka Vuhinger
5. Ivana Đurić
6. Robert Riter
7. Ilija Riter
8. Anđela Čalenić
9. Ivana Penčić
10. Magdalena Šeatović
11. Dragica Jelić
12. Aranka Drobnjik
13. Svetlana Pajić Jojkić
14. Ivana Macura
15. Julkica Medurić
16. Vanja Mijić
17. Maja Sakirji
18. Milica Blagojević
19. Violeta Kelečević

U svom obraćanju medijima Ćorić, između ostalog je napisao:

Vreme poklonjeno idejno-kreativnom stvaralaštvu je vreme uloženo u lični razvoj kako motoričkog tako i duhovno-emotivnog dela našeg bića.

Program celokupnog projekta bio je okrenut sintezi kreativnih energija među polaznicima i razmeni edukativno-idejnih stečenih iskustava. Pored učenica koje su se spremale za prijemni ispit časovima su prisustvovale učenice od 5. do 7. razreda koje su bile pozvane da uče i rade kroz pripremnu nastavu.
Stariju grupu čini različit spoj starosnih dobi polaznika i upravo ta sinergija različitosti je dovela do visoko kvalitativnih stvaralačkih rešenja.

Radovi realizovani kroz tehniku crteža ukazuju na višeslojno istraživanje osnova crtačke discipline kroz analizu postavki mrtve prirode. Izložbeni prostor krase studije mrtve prirode u tehnici olovke sa kompozicijama samostalnog predmeta ili organizovane grupe predmeta unutar slobodne draperije.

Nakon časova poklonjenih sagledavanju i upoznavanju odnosa među elementima unutar postavljenih kompozicija radilo se na slobodnom tematskom istraživanju svakog od polaznika u slobodnoj formi, izrazu i tehnici.
Pored mrtvih priroda izložbu krase crteži i slike koje ukazuju na potpuni individualizam i kreaciju koja je ispoljena kroz slobodu odabira motiva, teme i tehnike unutar osluškivanja vlastite stvaralačke energije.

,,Kroz crtež i sliku upoznajemo sebe i predstavljamo se drugima. Kroz način rada i unutar samog dela možemo da sagledamo autora dela i univerzum koji nam pruža neograničene asocijativne metode sagledavanja. Vreme poklonjeno stvaralaštvu je vreme gde govorimo o sebi na jeziku koji svi mogu da razumeju.” 


Ovaj medijski prilog je deo projekta "Skice iz kulture" i sufinansiran je sredstvima Opštine Srbobran. Stavovi izneto u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Postavio: Administrator dana 2022.06.15

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen