Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

PRVA GENERACIJA GIMNAZIJALACA PONOVO U KLUPI


Šestdeset godina je prošlo od osnivanja Gimnazije "Svetozar Miletić" u Srbobranu. Prva generacija učenika obeležila je godišnjicu mature i evocirala uspomene na davne srednjoškolske dane.


Na sednici Narodnog odbora opštine Srbobran 04.aprila 1962.godine doneta je odluka o osnivanju srbobranske gimnazije. Bila je jedna od prvih škola koja je nosila ime Svetozara Miletića.

Za prvog direktora škole postavljen je Milivoj Tutorov, profesora srpskohrvatskog jezika i književnosti, a u prvi razred upisano je 108 učenika koji su raspoređeni u tri odeljenja. Iz srbobranske opštine bilo je 64 učenika, a iz ostalih mesta 40.

Škola je počela sa radom od nule, piše u Almanahu Gimnazije "Svetozar Miletić", Radoslav Filipendin, nekadašnji direktor Gimnazije i dodaje:

- Učenici su prihvatili predlog da berbom kukuruza na imanju Poljoprivrednog kombinata "Elan" zarade novac za školsku biblioteku i učila.

Temelj današnje zgrade Gimnazije udaren je 04.maja 1963. godine. Zidanje zgrade je polako napredovalo, a tokom leta učenici su, na predlog direktora, pomagali i vredno su radili na izgradnji škole.

Svečano otvaranje škole održano je 29.novembra 1964. godine. Nastava je počela nekoliko dana ranije, a Borisav Jojkić, dežurni profesor je tog 23.novembra u knjigu dežurstva upisao - DAN PRVI.

Juna 1966.godine maturirala je prva generacija gimnazijalaca. Od 108 upisanih u prvi razred maturiralo je 60 učenika.  O njihovom ponovnom okupljanju nakon 6o godina televizijski prilog napravila je Radio televizija Vojvodine. 

Postavio: Administrator dana 2022.06.21   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen